U Subotici se održao peti po redu protest #1od5miliona, a na protestu su govorili novinar Srđan Škoro i Ružica Matković poljoprivrednica iz Male Bosne. Simbolično, ovog puta Subotičani su šetali za ravnopravnost žena, solidarnost i jednaka prava za sve.

Matković je govorila o tome kako trenutna vlast zapostavlja poljoprivrednike spuštajući ih na najniži mogući nivo kao i da su konstantno meta vređanja, iznuđivanja i ponižavanja. Ona je u šaljivom tonu kazala “Zamislite propast države što krava boravi u ilegalnoj štali”.

Škoro je u svom obraćanju rekao da se bahatost na mađarskom kaže “Laban” i da je strašno što državu vode ovakvi ljudi kada imamo mnogo bolje i kvalifikovanije.

Na protestu se okupilo oko 800 građana koji su ispred kancelarije SNS uzvikivali “Lopovi!” uz zvuke pištaljki.

Organizatori su rekli da je ova šetnja posvećena borbi za socijalnu pravdu i da nije gotova dok se ženama ne prizna kućni rad, dok ne dobiju istu platu kao njihove kolege i dok se ne stane na put nasilju.

Napomenuli su da trenutna vlast očekuje od žena da rade i rađaju dok im smanjuje porodiljske nadoknade a neretko i dobiju otkaz zbog trudnoće . Naglasili su da je u Srbiji jedna od pet žena žrtva seksualnog odnosno svaka treća psihičkog nasilja.

“Šetamo za sve one žene koje su pomerale granice za bolji svet za sve. Šetamo jer ako žene stanu staje ceo svet!”, kazali su organizatori.

Ovog puta protestna šetnja počela je kod Korzoa do ulice Dimitrija Tucovića preko Trga Sinagoge i Aleje Maršala Tita a završila se kod Trga Slobode.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.