Protest #1od5miliona u Beogradu održan je u subotu, a okupljeni građani posvetili su ovu šetnju obrazovnom sistemu i narušavanju kulture i morala kod mladih ali i celog društva.

Na terazijskoj česmi građanima su se obratili ispred sindikata Nezavisnost Vesna Vojvodić, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović i student i jedan od organizatora protesta #1od5miliona Martin Bežinarević.

Vojvodić je svoj fokus postavila na samom sistemu obrazovanja.

Ona je napomenula da su nastavnici pod stalnim pritiskom, da se od njih zahteva animacija, korelacija, a da u mnoge škole u Srbiji još uvek nije uvedena kanalizacija.

“Kaže ministar Šarčević: Džaba dajete petice đacima ako ne pokažetena ličnom primeru moral. Evo prilike za Vas minister, evo prilike da date primer!”, napomenula je ona.

Manojlović je kao jedan od glavnih problema predstavio sve ono što se mladima danas predstavlja na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, i dodao da mladi danas nemaju dovoljno kulturnog sadržaja kao što je to nekada bio slučaj.

“Mi smo imali “Metlu bez drške”, “Laku noć deco”, a šta imaju deca na televizijama danas sem nasilja?

Hoćemo pesme Jovana Jovanovića Zmaja, a ne Zmaja od Šipova”, rekao je on.

Bežinarević je predstavio problem u kome se nalaze mladi danas, i istako da je na ulicama od decembra zato što ne želi da njegovi brat i sestra žive u ovakvoj zemlji, da polažu već unapred pokradenu malu maturu.

On je dodao da je ostavka moralan čin i da je kao takvu Šarčević i ne može podneti.

“Hoćemo sistem, hoćemo obrazovanje, hočemo da nam profesore plaćate, a ne rasvete, gondola i stadione.

Hoćemo da ne pritiskate naše profesore, da ih pustite da misle i da nas uče, da ne dirate u struku, da ne terate mladost iz ove zemlje”, rekao je on.

Protestna šetnja se potom uputila ulicom kralja Milana do Londona, a onda krenula ulicom kneza Miloša i Takovskom do zgrade Radio Televizije Srbije.

Dok su građani ponovo oblepili zgradu RTS-a obratio im se student i jedan od organizatora protesta #1od5miliona Srđan Marković koji je govorio o tome šta bi RTS trebao da predstavlja, a šta zapravo jeste, podsećajući na naše pravo da znamo sve.

On je postavljajući pitanje RTS-u zašto se na javnom servisu nisu pojavili pretučeni i prebijeni studenti i organizatori protesta ukazao na “zamagljivanje stvarnog stanja” u društvu.

“Televizija koju svi mi plaćamo, koja treba da bude naše ogledalo istine i realnosti.

Mesto gde se informišemo, naše pravo da znamo sve, RTS je pokazao da je sve sem institucije naroda” dodao je Marković.

Marković je pozvao na bojkot sve zaposlene u RTS-u uz zahtev za medijski prostor koji izostaje drugačijem mišljenju.

Protest je protekao mirno, bez incidenata, a okupljeni građani su i ovaj put mahali predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ispred zgrade Predsedništva.

Foto (naslovna): Nemanja Ristić

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.