U Kruševcu je održano novo protesno okupljanje #1od5miliona.

Sa govornice okupljenim građanima obratila je se jedna od organizatorki Marija Ilić-Paunović, jedan od organizatora Nebojša Cvetković i predstavnice mladih #1od5miliona Sara Popović i Milica Mihajlović.

Popović se osvrnula na nezaposlenost i privatizacije, a u prvi plan je istakla podatak da je svaki treći radno sposoban građanin Kruševca nema posao.

„Dve hiljade nekadašnjih radnika „14. oktobra“, konfekcije „Zvezda“, „Savremenog doma“ i „Župe“ je 2018. godine dostavilo izvršne sudske presude za naplatu zaostalih plata, ali pošto su spadali u poverioce trećeg reda, nisu uspeli da naplate svoja potraživanja“, zaključila je ona.

Mihajlović je u svom govoru iskazala zabrinutost za poslovanje Apoteke Kruševac.

„Apoteka Kruševac već nekoliko godina posluje sa gubicima iako je broj zaposlenih prepolovljen i troškovi smanjeni, strahujem da će to biti još jedna neuspešna prodaja državnog vlasništva ili uništena firma koju će grad prodati za male pare“, rekla je ona.

Tokom šetnje učesnici protesta zajedno sa organizatorima u trenutku kada su došli do kruševačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), na vrata NSZ okačili su stari radnički mantil koji simbolizuje propala preduzeća.

Prethodno je na Trgu glumaca održan slobodan dnevnik u kojem su organizatori protesta informisali građane o dešavanjima na lokalu, a mladi #1od5miliona po završetku dnevnika podelili su diplome sa sloganom „Da ne bude više lažnih diploma, budi i ti jedan od pet miliona“.

Naredno okupljanje građana u Kruševcu zakazano je za 24. maj.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.