U Subotici je održan šesti po redu protest #1od5miliona koji je većim delom bio na mađarskom jeziku.

Profesor Konstantin Stefanović  podsetio je građane da je u Subotici najskuplje centralno grejanje i ostale komunalije, a da se obilaznica oko Subotice gradi već 20 godina.

„Pristati na život jeftine radne snage, na puko preživljavanje nije dostojno čoveka. Ova energija koja se probudila u građanima ne sme biti protraćena; da pronalazimo načine da se okupljamo, a ne delimo oko važnih ciljeva.“  rekao je Stefanović.

Organizator protesta u Subotici Žolt Đulai je govorio o stanju u medijima na mađarskom jeziku, te je istakao da su mediji u Subotici u službi Saveza vojvođanskih Mađara – inače koalicionog partnera SNS-a.

“Za naše medije nije bitan gubitak poverenja čitalaca, slušalaca i gledalaca, jer opstanak ovih medija ne zavisi od ovakvih „banalnih“ pokazatelja. U stvari, danas su profesionalni mediji nebitni, bitna je samo propaganda kojom se služe“, napomenuo je Đulai.

Zanimljivo je da se u sali bioskopa Jadran dok je trajao protest održavao skup Saveza vojvođanskih Mađara posvećen godišnjici revolucije 1848., a funcionere SVM i predsednika Ištvana Pastora prilikom ulaska u zgradu dočekali su zvižduci i povici okupljenih građana. Pastor je protestantima otpozdravio podignutim palcem.

Skup je protekao bez incidenata, a organizatori su najavili iduće okupljanje za sledeću sedmicu.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.