Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović, prorektorka Gordana Ilić Popov i student prorektor Danilo Potparić juče su posetili studente koji blokiraju zgradu Rektorata.

Tom prilikom došlo je do razgovora, ali ne i pregovora sa upravom Rektorata.

Delegacija Univerziteta u Beogradu pokušala je tokom razgovora da podmiti studente, govoreći o kompromisnim rešenjima i ustupcima koje bi oni dali studentima, kako bi Rektorat radio.

Smatrmo da su ti ustupci uvredljivi, i na sastanku koji je dogovoren danas izneli smo jasne zahteve Rektorki.

Da bi došlo do pregovora o kompromisnim rešenjima, kolegijum Rektorata mora jasno da osudi organizovani upad Srpske Napredne Stranke u petak 13. septembra u zgradu Rektorata.

Ukoliko ovaj zahtev ne bude ispunjen, potrebno je da rektorka Popović na Radio Televiziji Srbije izgovori jednu rečenicu, i to da preporuči predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić razrešenje dužnosti ministra finansija Siniše Malog.

Time će jasno da se ogradi od sukoba interesa zbog uticaja njegove funkcije i pokaže da je Univerzitet nezavisan od političkih pritisaka.

Pošto Rektorka smatra da nije u njenoj nadležnosti da ispuni prvi zahtev, dali smo joj i drugu rečenicu koju će takođe izgovoriti na RTS-u.

Nećemo govoriti koja je to rečenica, i u tom slučaju molimo medije da to pitaju Rektorku Ivanku Popović, u tom smislu tražimo od Rektorata da ima stav.

Isključivo je kolegijum Rektorata jedini odgovoran ukoliko studenti Univerziteta zbog neobavljanja dužnosti službi UB-a ispaštaju.

Rektorka jednom izgovorenom rečenicom na Dnevniku Radio Televizije Srbije može da reši sve probleme koje službe UB-a u ovom trenutku imaju.

Rok za izgovaranje te rečenice je 7 dana, nakon čega će studenti u roku od sat vremena napustiti zgradu Rektorata.

Ukoliko rok od 7 dana ne bude ispunjen, stupamo u radikalizaciju blokade.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.