Studenti koji blokiraju zgradu Rektorata poslednjih 12 dana, danas su odneli pobedu!

Saopštenjem rektorke Univerziteta u Beogradu Ivanke Popović, koje je nastalo na inicijativu studenata #1od5miliona u blokadi, UB pokazao je stav, integritet i autonomiju.

Izjavom da staje uz svoje studente, rektorka je dokazala da je u interesu UB da se pitanje plagiranog doktorata ministra finasija Siniše Malog konačno razreši.

Univerzitet se prvi put posle više od pet godina izjasnio otvoreno rekavši da sporni doktorat ministra finansija Siniše Malog i sporost rešavanja ovog pitanja urušavaju ugled Univerziteta.

Određivanjem 4.11.2019. za datum kada će ovaj problem konačno biti rešen stavljena je tačka na višegodišnje odricanje od odgovornosti.

Do ovog datuma ne bi došlo da nije bilo inicijative studenata #1od5miliona, da pitanje o plagijatu konačno dobije odgovor.

Ponosni smo što smo uspeli da pokažemo da je UB nezavisna institucija na čiji rad ne mogu da vrše pritisak predsednik države, predsednica vlade, ministri, predsednica skupštine, poslanici…

Akademska pitanja treba da se rešavaju na Univerzitetu!

Rektorka je ispunjenjem zahteva studenata #1od5miliona u blokadi pokazala da je to zaista moguće.

Blokadom smo uspeli da iznedrimo rešenja i za druge aktuelne studentske probleme.

Studenti neće trpeti posledice održavanja Evropskih Univerzitetskih igara, omogućeno je da se sledeća nastavna godina održava regularno, uz dopunski ispitni rok.

Pokrenuta je i inicijativa za rešavanje problema nedostupnosti obavezne literature za sve kurseve.

Želimo da naglasimo da ćemo u slučaju bilo kakvih pritisaka stati uz rektorku UB Ivanku Popović i da nećemo dozvoliti da snosi posledice toga što je zaštitila ugled našeg Univerziteta.

S obzirom da je dogovor postignut, vrata Rektorata sutra će biti otvorena za zaposlene, rektorka će od studenata dobiti ključ, a studenti od rektorke garanciju da će sve što je rekla biti ispunjeno.

Primporedaja ključeva odigraće se sutra u 8:30h, na početku radnog vremena Rektorata.

Studenti #1od5miliona

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.