Jedanaestu subotu po redu u Beogradu obeležile su upaljene baklje na stepenicama Skupštine, uz poruku da je budućnost Srbije upravo u gradovima koji šetaju više od dva meseca, a da “cirkuski karavan” predsednika Aleksandra Vučića predstavlja najmračniju prošlost.

Božo Prelević – "Oko osnovnih demokratskih zahteva, nema deoba! Sad je dosta, sad se borimo! Ili mi, ili on!"

Božo Prelević na desetom protestu #1od5milionaSubota 16.2.2019.#počeloJe

Posted by 1od5miliona – oficijelna stranica on Saturday, February 16, 2019

Okupljanje građana tradicionalno je započeto na Platou u 18 časova, a večeras su se protestu pridružili i studenti Filozofskog, Fizičkog i Biološkog fakulteta, koji su se odazvali pozivu studenata da se priključe protesetu #1od5miliona.

Sa kamiona se najpre obratio novinar Srđan Škoro, koji je kazao da narod želi normalne ljude, koji će da rade ono za šta su plaćeni, a opoziciji poručio da narod želi dogovor, a ne da ponovo neko bude vlast.

“Svaki građanin može danas da potpiše sporazum, kojim će nastaviti zajednička borba za slobodnu i demokratsku Srbiju”, poručio je Škoro.

Advokat Božo Prelević obratio se okupljenima uz reči da je pre 184 godine donet Sretenjski ustav, koji je podrazumevao podelu vlasti.

“Mi pristojni, nenasilni, normalni ljudi od vlasti tražimo samo jedno: da poštuju sopstveni Ustav, zakone i prihvaćene konvencije”, istakao je Prelević i dodao da su pravovremene i istinite infomracije, pošteni i fer izbori, pravo na slobodu govora, nezavisno sudstvo i pravo na dostojanstven život, zdravlje i obrazovanje osnova demokratskih načelai za koje se borimo.

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović naveo je da bake i deke svoje unuke vide na ekranima laptopova, kako im mašu.

“Po unutrašnjosti Srbije, ljudima u kuće ulaze nabildovani, tetovirani kriminalci i pitaju ih ‘za koga ćete da glasate?’”, rekao je Manojlović i istakao da “džipovi sa zatamljenim staklima, bez registarskih tablica haraju Srbijom”.

Sa Platoa protestna kolona uputila se preko Terazija do Predsedništva, gde je jedan od organizatora protesta Miodrag Simović kazao da je Srbija pre 215 godina ustala i da je tada počelo i “da upravo tu poruku sada upućuju predsedniku” trakama, koje su lepljene na zidove Predsedništva.

Ulicom Kneza Miloša, gde su upaljene i prve baklje, kolona je nastavila prema Skupštini, gde su građani mogli da preuzmu primerak “Sporazuma sa narodom” i ostave ga u neku od postavljenih kutija kraj Skupštine.

Protest je završen govorom Jelene Anasonović, koja je poručila da već jedanaest subota građani zajedno šetaju ujedini protiv korumpiranog i nasilničkog režima, okupiranih medija i nameštenih tendera.

“Vučiću, ovo što se dešava širom Srbije, u Beogradu, Kosovskoj Mitrovici, Gračanici, Boru, Kikindi, Novom Sadu, Sokobanji, Leskovcu, Knjaževcu, Kruševcu… e, to je budućnost! A taj tvoj cirkuski karavan, to je prošlost. Ti si najmračnija prošlost Srbije.”, zaključila je ona.

Na stepenicama Narodne skupštine demonstranti su postavili šetalicu #1od5miliona, kao i transparent “PočeloJe”, a na samom kraju upaljene su i baklje.

Organizatori su pozvali na okupljanje sledeće subote, na istom mestu i u isto vreme uz reči “Ti brojiš – mi odbrojavamo!”

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.