Studenti iz udruženja #1od5miliona juče su imali sastanak sa Rektorkom BU Ivankom Popović i studentskim predstavnicima na kome se raspravljalo o zahtevu studenta iz jula sa blokade upozorenja, ali i o predstojećoj Univerzijadi i problemima smeštaja studenata i ispitnih rokova koje ona nosi.

Zahtev studenata #1od5miliona upućen Rektorki Beogradskog univerziteta Ivanki Popović bio je da kao institucija od integriteta zatraži od predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da razreši ministarske dužnosti Sinišu Malog kako bi se slučaj o njegovoj spornoj doktorskoj disertaciji rešio bez pritisaka vlasti, a o odgovoru Rektorata po tom pitanju i daljim akcijama bićete naknadno obavešteni.

Predlog studenata #1od5miliona bio je da se studentima koji učestvuju na Univerzijadi obezbede svi uslovi i dodatni rokovi, što redovni, što apsolventski, kako oni koji ne učestvuju ne bi bili oštećeni.

Predlog Rektorata jeste dodatni rok na svim fakultetima, kao i promena kalendara nastave fakulteta.

Kako izmenjeni kalendari nastave i jedan dodatni rok nisu dovoljni da nadoknade sve što je izgubljeno, naš predlog, a ujedno i zahtev bio je da se studentima koji ne učestvuju ne uvode izmene u rokovima, kalendarima i ostalim segmentima predavanja i obaveza koje postoje na fakultetima.

Apelujemo da je predlog rešenja oko Univezijade dobitak za sve studente, studenti koji ne učestvuju i koji nisu zainteresovani mogu ne ometano da prate svoje studije i izvršavaju obaveze na svojim fakultetima, a učesnicima Univerzijade će biti obezbeđeno ono što su izgubili, i to dodatnim pogodnostima u vidu rokova i izmenjenog kalendara koji će važiti samo za te studente.

Država u ovom slučaju pokazuje neodgovornost i nesposobnost da jedan ovakav događaj organizuje i sprovede.

Ne smemo dozvoliti da akademska zajednica, studenti, profesori, asistenti i saradnici u nastavi budu taoci nesposobnosti države, korupcionističkih afera, zbog kojih, podsetimo se, Srbija nije bila učesnik na poslednjoj Univezijadi.

Stoga je potrebno uvažiti i predložiti sva moguća rešenja, koja smo na sastanku i izneli.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.