Studenti iz Udruđenja #1od5miliona su danas, na Dan Univerziteta 13. 9. u Beogradu, sa svojim kolegama i profesorima otpočeli blokadu Rektorata Beogradskog univerziteta.

Razlozi za blokadu su brojni: neodgovorno ponašanje nadležnih (na čelu sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem) prema obrazovanju, pad Univerziteta na Šangajskoj listi, remećenje nastavne godine zbog održavanja Univerzijade (najava iseljavanja studenata iz Studentskog grada, pomeranje ispitnih rokova, skraćivanje godine), nedostatak literature i čak nemanje prostorija za održavanje nastave na nekim fakultetima.

Glavni razlog za blokadu je plagirani doktorat Ministra finansija Siniše Malog i zato je osnovni zahtev studenata i njihovih profesora da Rektorat uputi zvanični zahtev predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić i to putem Radio Televizije Srbije, da Malog razreši dužnosti ministra.

Kako ministar finansija direktno odličuje o budžetu za Univerzitet, odluka o validnosti njegovog doktorata ne može da se donese bez sukoba interesa.

Razrešenje dužnosti otklonilo bi pritisak sa Rektorata i Rektorke Ivanke Popović i bila bi stvorena atmosfera u kojoj može da se donese objektivna odluka.

Plagirani doktorat ruši ugled Univerziteta, vrednost radom stečenih diploma i stvara atmosferu u kojoj studenti ili gube motivaciju za dalji rad ili dobijaju motivaciju da budu što bolji, ali kako bi napustili zemlju.

Zato je Dan Univerziteta obeležen blokadom, na najprikladniji mogući način.

Pozivamo sve studente, profesore i naučne radnike da nam se pridruže u blokadi, a sve građane da nas podrže ispred Rektorata.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.