Organizatori protesta #1od5miliona Miodrag Simović i Tea Vukadin, gostovali su danas u emisiji Novi dan na televiziji N1, sa početkom u 10 časova.


Danas u emisiji Novi dan na televiziji N1, organizatori protesta Miodrag Simović i Tea Vukadin poručili su da će na večerašnjem protestu pokazati sve “uspehe SNS-a”.

Na pitanje koji su dalji koraci, povodom napada na organizatora protesta #1od5miliona Srđana Markovića i na nereagovanje policije na ovaj događaj, Simović je poručio da dalji koraci zavise od daljeg razvoja situacije, ali da je odgovor na to ne prijavljivanje protesta.

Na pitanje kako intervju bivše organizatorke protesta Jelene Anasonović utiče na organizaciju #1od5miliona, Vukadin je rekla da organizaciji ništa ne može da našteti, jer ona raste iz dana u dan i da postoji problem, jer pokušavaju da joj se pridruže i ljudi koji nisu studenti.

“Zvali smo je da se vrati da vidi kako to sada funkcioniše, jer je ona bila tu samo pet, šest meseci protesta, a celo leto smo mi izgurali.”, poručila je Vukadin povodom Anasonovićkinog intervjua.

Na pitanje koji su sve uspesi protesta i šta su oni do sada uspeli da izdejstvuju, Simović je rekao da je uspeha mnogo, kao na primer da Trg Republike nije postao pešačka zona, da se od gondole odustalo, ali je kao najvažnije uspehe naveo napuštanje Parlamenta od strane opozicije, potpisivanje Sporazuma sa narodom i ujedinjenje cele opozicije, kao i odluku o bojkotu.

“Počeo je da puca balon straha, isplivavaju afere, to je dokaz da je taj balon pukao. Došlo je do promene odnosa prema toj “instituciji moći”, kako oni sebe vide, a kako su ih nekada i drugi videli”, naveo je Simović kao još jedan uspeh protesta.

Na pitanje kakav odnos imaju sa opozicijom, Simović je poručio da saradnja mora da postoji kada postoji zajednički cilj, kao što je promena vlasti i sistema, ali da je opozicija tu samo kao savetodavno telo, zajedno sa profesorima i javnim ličnostima.

“Više glava bolje razmišlja i dolazi do više konstruktivnih rešenja.”, rekao je Simović o odnosu sa opozicijom.

Povodom raznih priča da će protesti eskalirati u građanski rat, Vukadin je poručila da vlast konstantno deli medije, ljude i neistomišljenike, pa tako i celo društvo, a kao primer je navela organizovanje protesta #1od5miliona u Novom sadu, 12. aprila ove godine, kada je za isti dan najavljen i skup Srpske napredne stranke, kao i protest u Beogradu, nakon ulaska u zgradu Radio televiziju Srbije, kada je najavljeno da pripadnici vladajuće stranke dolaze da “odbrane grad od huligana”.

“Vlast pravi proteste protiv opozicije”, navela je Vukadin, dodajući da to nije normalno.

Na pitanje da li i opozicija pravi podele u društvu naglašavajući da onaj ko nije za bojkot nije sa njima, Vukadin je poručila da Udruženje #1od5miliona ne deli nikoga, kao i da je izlazak na izbore njihova stvar.

“Oni time krše Sporazum sa narodom i to pokazuje njihov obraz”, rekla je Vukadin.

O dešavanjima na večerašnjem protestu, organizatori su poručili da će večeras pokazati sve uspehe SNS-a.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.