Prva protestna šetnja #1od5miliona podrške održana je juče u Čikagu, a naši prijatelji su poručili da iako su bili prinuđeni da napuste Srbiju, nisu je zaboravili i neće dozvoliti da padne u ruke diktatora Aleksandra Vučića.

Okupljanje je počelo u 15 časova po lokalnom vremenu u Milenijum parku, gde se obratio organizator protesta, novinar Antonije Kovačević.

Kovačević koji je tom prilikom rekao da nije moguće preseliti celu Srbiju u Čikago, Toronto, London ili Berlin i da niko od prisutnih ne želi da za koju godinu u Srbiju dolazi samo kako bi obilazio groblja sa cvećem i svećama.

“Kakav čovek treba da budete pa da mirno gledate kako propada zemlja u kojoj ste rođeni, grad u kojem ste živeli, da pate vaše porodice, prijatelji i komšije… Da vašim roditeljima otimaju parče hleba i one jadne, a teško stečene penzije, a da vašoj mlađoj braći i sestrama ostavljaju samo jednu mogućnost – da krenu za vama” naglasio je on.

Nakon govora Kovačevića prisutni su krenuli u kraću šetnju sa istaknutim srpskim zastavama i parolama, a tom prilikom išlo se oko čuvene skulpture „Pasulja“.

Po završetku šetnje okupljenima se još jednom obratio organizator i tom prilikom poručio da će u narednim nedeljama krenuti sa okupljanjem i ostale dijaspore po SAD i Kanadi, a potom je iščitao zahteve koji su se složili sa zahtevima protesta #1od5miliona uz to da je potrebno napraviti i mogućnost elektronskog glasanja kako više ne bi dolazilo do zloupotrebe naših građana u dijaspori.

Čikago je jučerašnjim okupljanjem postao treći grad naše dijaspore koji je ustao u odbranu svoje države i njenih građana, a prethodno su to učinili Beč i Prag.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.