Konferencija za medije #1od5miliona održana je danas u 13 i 20 časova usled opstrukcije od strane predsedništva.

Konferencija za medije studenata #1od5miliona planirana je za 13 časova, danas, na Andrićevom vencu, ali je održana dvadesetak minuta kasnije usled pokušaja opstrukcije od strane obezbeđenja predsedništva.

Jedan od predstavnika studenata #1od5miliona Srđan Marković bio je zadržan u zgradi predsedništva pod objašnjenjem da je takav skup morao biti prijavljen, iako po zakonu o javnom okupljanju za skup se smatra preko 21 osobe, koliko na konferenciji nije bilo.

Ispred udruženja #1od5miliona govorili su studentkinja Valentina Reković i student Srđan Marković.

Reković je izvadila rolnu toalet papira na kojoj su bile ispisane sve Vučićeve laži i obećanja za svih ovih sedam godina i naglasila da sva ta obećanja imaju upotrebnu vrednost kao i ta rolna papira.

Valentina Reković, #1od5miliona

”Posledice tih laži, stalnog manipulisanja i onoga što rade u praksi, opasne su jer je rezultat da mi danas nemamo državu, nego imitaciju države, nemamo institucije, već partijske ispostave, nemamo vladu, vec kartel – i to nekoliko porodica i njihovih kumova koji rasparčavaju Srbiju” navela je Reković.

Ona je u ime udruženja studenata #1od5miliona pozvala sve profesore, studente, asistente i saradnike i nastavike da stanu u odbranu Univerziteta 1. septembra kako bi stali svi zajedno u odbranu akademske zajednice.

Studenti su tokom blokade upozorenja u petak prošle nedelje najavili blokadu rektorata ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Zahtevi se tiču razrešenja funkcije ministra finansija Siniše Malog, jer ukoliko ne bude ministar, Naučnom nastavnom veću Fakulteta organizacionih nauka i Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu biće lakše da donese odluku da je doktorat Sinise Malog plagijat.

Drugi zahtev odnosi se na razrešenje funkcije ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića zbog narušavanja ugleda akademske zajednice.

Oba zahteva upućena su direktno predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić uz posredovanje Rektorata kao krovne instutucije visokog obrazovanja.

Marković se na početku izvinio okupljenim predstavnicima medija zbog kašnjenja i objasnio da je na poziv obezbeđenja Predsedništva bio zadržan u zgradi Predsedništva uz obrazloženje da se Konferencija za štampu mora prijaviti u samoj zgradi.

Srđan Marković #1od5miliona

Ispričao je da su pripadnici obezbeđenja uzeli lična dokumenta studenata i o njima raspravljali 15 minuta.

“To je pokušaj opstrukcije da studenti održe Konferenciju za novinare, pripadnici ove službe su namerno toliko vremena zadržali nas i naša dokumenta” naveo je Marković.

Marković je pozvao na protest u subotu povodom sedam godina vlasti Aleksandra Vučića i rekao da će kolona proći pored zgrade Radio televizije Srbije gde će građani jasno reći “šta i kako treba da radi javni servis.”

On je ukazao i na sve pritiske koje trpe novinari koji svoj posao rade profesionalno i objektivno.

“Kolege novinara koji objektivno rade svoj posao, a zaposleni su na javnom servisu dužni su da pruže podršku onim novinarima koji se drže profesionalne etike” rekao je Marković i dodao da je Javni servis postao partijsko glasilo i saučesnik u njihovim poslovima.

Foto (naslovna): Nemanja Ristić

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.