Održan je još jedan protest #1od5miliona, prvi u drugoj godini i prvi koji nije prijavljen Ministarstvu unutrašnjih poslova, već je održan kao spontano okupljanje građana. Ulice su umesto saobraćajaca zatvarali sami građani. Građanima su se obratili profesor Filozofskog fakulteta i psiholog Žarko Trebješanin, advokat Aleksandra Obradovića, Vladimir Gajić i narodna poslanica Marinika Tepić.


Protest je otvorila studentkinja i jedna od organizatorki protesta #1od5miliona, Tea Vukadin koja je pozdravila građane, a posebno poštare koji takođe protestuju zbog niskih zarada i loših uslova rada.

Foto: Udruženje #1od5miliona

Trebješanin je kao priznati psiholog rekao kako se vlast hvali naduvenim i fiktivnim uspesima, ali da prećutkuje one stvari u kojima zaista ima uspeha, a to su proizvodnja afera, nasilja, primitivizma i govora mržnje.

Foto: Udruženje #1od5miliona

“Umesto da se zaista, a ne samo dekorativno cene i promovišu znanje, obrazovanje, etičnost…

Ova autokratska vlast preko svojih režimskih medija promoviše neznanje, neobrazovanost…

Jurišnici i sluge SNS-a se utrkuju u ruganju uglednim intelektualcima, umetnicima i sudijama I drugim časnim ljudima koji su se drznuli da kažu neku kritičku reč o vlasti”, započeo je Trebješanin svoj govor i time okupljenima prikazao svoje viđenje trenutne vlasti.

Trebješanin je nastavio u istom tonu “ Vlast glumi toleranciju dok u isto vreme svoje “sagovornike” naziva banditima, fašistima, tajkunima…

To je opasna igra jer kada se politički neistomišljenici u medijima označe kao državni neprijatelji. Oni se na taj način satanizuju i počinje “lov na veštice” “ .

Nakon Trebješanina, građanima se obratio Vladimir Gajić koji je nakon pozdrava okupljenima, čestitao na godinu dana pobune protiv ove mafijaške vlasti rečima “Ni korak nazad dok ne urušimo kriminal Aleksandra Vučića” .

“Danas je 81. dan od kada je uhapšen heroj našeg vremena Aleksandar Obradović. Posle toliko dana se u tužilaštvu ne nalazi niti jedan dokaz da bi se protiv njega vršio postupak”, rekao je Gajić, a nakon toga se osvrnuo na izjavu Aleksandra Vučića, koji je danas izjavio da će potpredsednik SNS-a i gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučićević podneti krivične prijave protiv braće Vučić zbog afere “Jovanjica”.

Gajić je povodom toga, rekao da mera kojom se vlast “sprda” sa državnim institucijama više nema granica.

Foto: Udruženje #1od5miliona

On je pitao Vučića, zašto onda nije podneo i krivičnu prijavu protiv vlasnika Megatrenda, Miće Jovanovića kao i protiv Vulina i Malog zbog pranja novca I protiv Nebojše Stefanovića koji se lažno predstavlja kao doctor, a nije završio fakultet.

Nakon njega, za mikrofon je stala Marinika Tepić koja nije želela da kaže ni reč o “njemu”, već samo o građanima zato što je”on” jedan, a nas ima 5 miliona.

Foto: Udruženje #1od5miliona

“Postigli smo najbitniju stvar, oslobodili smo ljude straha, oslobodićemo ih i mraka” jasna je bila Marinika, a zatim nastavila “Jer ovo nije samo protest, već borba koja traje.

Možda ide sporije ali ovo je borba za normalan život i za svakog čoveka. Ovo je borba da naše sreće ne ispraćamo na aerodromima već da budu sa nama u njihovoj domovini”, rekla je Tepić.

Zak raj se zahvalila kako okupljenim građanima tako i onima koji nisu bili na protest rečima “ Meni je naročito čast zato što sam baš večeras govorila pred vama! “.

Nakon njenog govora, građani su krenuli u protestnu šetnju koja se kretala Svetogorskom ulicom, zatim Takovskom do Radio Televizije Srbije, a zatim do Narodne skupštine, odakle se nakon simboličnog kucanja na vrata i upozorenja, kolona građana zaputila preko Terazija nazad ka Trgu Republike gde je i završen 53. protest #1od5miliona u Beogradu.

Građani su sami blokirali ulice i vršili protok saobraćaja, jer saobraćajne policije nije bilo, jer protest nije prijavljen, što je jedna vrsta bojkota nad policijom, usled prošlonedeljnog napada na jednog od organizatora protesta Srđana Marković.

U Takovskoj, građani su na vrata RTS-a zalepili naslovne strane medija na kojima su istaknuti prebijeni građani i organizatori protesta, o kojima RTS nije obavestio ni u jednoj od svojih emisija ili dnevnika.

Takođe, iznad vrata Radio televizije Srbije, građani su zalepili natpis sa porukom šta misle o selektivnom izveštavanju RTS-a, na kojem je pisalo “Odbor Srpske napredne stranke – RTS”.

Nakon toga, građani su se zaputili ka vratima Narodne skupštine, na koje su želeli simbolično da pokucaju, kao što su to uradili na vratima Rektorata pre 4 meseca.

Foto: Udruženje #1od5miliona

Za razliku od Rektorata, ovog puta je obezbeđenje ispred Narodne skupštine, fizički nasrnulo na građane, koji su i pored udaraca i nasilnog guranja, na kraju ipak uspeli da simbolično zakucaju na vrata Narodne skupštine, a organizatori protesta #1od5miliona su poručili da je to samo upozorenje, kao što je bio upozoravan i Rektorat, a da ukoliko MUP ne izađe u javnost sa imenima koji su napadali organizatore protesta i građane, građani će sami osloboditi skupštinu i svaku drugu instituciju koja se nalazi u kandžama Srpske napredne stranke, kao što su oslobodili i Rektorat.

Građani su se nakon toga zaputili ka Trgu Republike na kojem je i završen 53. protest #1od5miliona i gde je MUP-u dat rok do sledećeg protesta da izađu u javnost sa imenima i prijavama protiv napadača, inače ni naredni, 54. protest, neće biti prijavljen a upozorenja blokade institucija bi mogla da se pretvore u pravu blokadu.

Foto: Udruženje #1od5miliona

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.