Počeo je 57. protest #1od5miliona u Beogradu, građani su se okupili na Platou ispred Filozofskog fakulteta.

Kako je prethodno najavljeno, protestna kolona će se kretati ka zgradi Radio Televizije Srbije gde će se protest i završiti.

18:00 – Građani su se okupili na Platou ispred Filozofskog fakulteta. Očekuje se obraćanje jednog od organizatora protesta 1 od 5 miliona Srđana Markovića.

Foto: Udruženje #1od5miliona

18:15 – Okupljenima se obratio Srđan Marković. On je pozdravio okupljene i čestitao novogodišnje praznike i zahvalio se ljudima koji su i pored praznika izašli na ulice protiv ovog sistema.

“Kako je izgledala javnost pre godinu dana, šta se dešavalo sa aferama?”, započeo je svoj govor Marković a zatim nastavio “, da li ste očekivali da će toliko ljudi izaći na ulice, da li ste očekivali Aleksandra Obradovića? Da li ste pre godinu dana očekivali da će Siniša Mali biti proglašen plagijatorom?”, što su okupljeni građani propratili ovacijama.

“Dokazali smo, i vi građani i mi organizatori, da su protesti jedino mesto odakle dolaze promene”, rekao je Marković i poručio da su jedine promene u ovoj zemlji došle upravo od građana na ulicama, jer se njih ova vlast najviše plaši i zato pokušava da ih sve zaplaši i ponizi.

On je naglasio da će protesti doneti promenu ovog sistema. “Moramo biti istrajni. Ovo nije sprint nego maraton. Ovo je jedna odlučnost i jedna hrabrost koja neće odustati” rekao je on i pozvao građane na strpljenje, borbu i hrabrost.

Zatim se okrenuo temi večerašnjeg protesta “U ovoj Novoj godini, ‘ajmo da se zaputimo ka jednoj instituciji koja je počela da otvara svoja vrata, ili makar lažno otvara.

Zato ‘ajmo svi zajedno da se zaputimo ka RTS-u da im poručimo šta očekujemo od njih u ovoj godini”. Nakon toga, Marković je pozvao okupljene da krenu u protestnu šetnju ka zgradi Radio televizije Srbije.

Foto: Udruženje #1od5miliona

18: 30 – Protestna šetnja je počela.

Foto: Udruženje #1od5miliona

18:45 – U Svetogorskoj ulici Marković se obratio građanima ali i jednoj hrabroj i odlučnoj gospođi koja se i ovaj protest nalazi na balkonu jedne zgrade sa šerpom u ruci.

“Pozdrav svima, hajde da uputimo jedan pozdrav ovoj gospođi ovde, koja lupa u šerpu svaki put kada mi ovde prođemo. Kao što je ona istrajna, tako ste i vi istrajni. Istrajnost će nas dovesti do pobede!”, rekao je Srđan i zatim pozvao građane da nastave sa protestnom šetnjom ka zgradi RTS-a.

Foto: Udruženje #1od5miliona

19:00 – Protestna kolona je stigla do zgrade RTS-a. Građanima se ponovo obratio Srđan Marković.

“U 2020. očekujemo da RTS ponovo počne da izveštava onako kako bi trebao da izveštava po zakonu i Ustavu.

Ne za Aleksandra Vučića i njegovu naprednu kamarilu.”, započeo je svoj govor Marković, a zatim nastavio, “Pozvali su neke ljude u emisiju, ali organizatorima protesta nisu dali ni 5 minuta.

Valentina Reković i Tea Vukadin će ispisati želje na ulazu u zgradu RTS-a, ono što mi očekujemo od njih u 2020.

Nakon toga pozivamo vas da krenete sa nama na ulaz u Aberdarevoj, gde ćemo im pokazati kako mi čujemo njihovo izveštavanje o protestima. Ko god želi da nam se pridruži, neka krene sa nama”, rekao je Srđan.

19:05 – Kolona je stigla do ulaza u Aberdarevoj. Očekuje se poruka RTS-u, odnosno slika kako to neistomišljenici SNS-a čuju izveštavanje koje nam svakodnevno pruža RTS.

“Evo nas ovde, u ovom pravcu nalazi se studio u kojem se snima Dnevnik RTS-a. Ne znam da li će se čuti u Dnevniku, ali mi ćemo ovde puštati glasnu muziku i buku, i time im poručiti kako to mi njih čujemo kada izveštavaju sa protesta 1 od 5 miliona”, rekao je Marković.”

“Hajde da čujemo kako se to čuje informisanje RTS-a?”, upitao je građane Marković, na šta su građani odgovorili glasnim zvižducima.

Protestna kolona stigla u Aberdarevu ulicu.Građanima se obratio Srđan Marković, organizator protesta #1od5miliona

Posted by 1od5miliona – zvanična stranica on Saturday, January 4, 2020

Uz njihove zvižduke i glasnu buku sa zvučnika kamiona građani će ostati sve do završetka Dnevnika, odnosno do 20:00h.

19:30 – Marković je pozvao građane da pozdrave pripadnike službe bezbednosti i BIA koji su prepoznati u maskama kod zgrade RTS-a u Aberdarevoj ulici koji “u slobodno vreme nakon protesta dave građane i slikaju ljude”.

Primećena su 4 pripadnika službe bezbednosti a ironično im je poručeno da samo nastave da rade svoj posao i da slušaju Batu Gašića.

Nakon ironičnog pozdrava, ponovo je puštena glasna muzika sa zvučnika.

20:00 – Završen je 57. protest 1 od 5 miliona, a građani koji su ostali do samog kraja uzvikuju parolu: “Gotov je!”.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.