46. protest #1od5miliona održan je večeras u Beogradu, a građani su ispred zgrade tužilaštva u Katanićevoj ulici ostavili kofer pun novca.


Protest #1od5miliona održan je po 46. put u Beogradu i bio je posvećen uzbunjivaču Aleksandru Obradoviću koji je, bez znanja javnosti, uhapšen zato što je novinarima dostavio dokaze o ilegalnoj trgovini oružjem oca ministra unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovića.

Građani su se okupili na Platou ispred Filozofskog fakulteta odakle su im se obratili advokat uzbunjivača Vladimir Gajić, kao i student #1od5miliona koji je prebijen u Novom Sadu, Dejan Bagarić.

Bagarić se zahvalio svima okupljenima u, kako je sam naveo, skoro pa slobodnom Beogradu i dodao da iako je najavljen kao prebijeni student, to ne može komentarisati, zato što se tog događaja ne seća.

,,Prokomentarisao bih samo presudu koja glasi: ,,Za neposrednog izvršioca godinu dana, uslovno na tri godine i za saučesnika šest meseci, uslovno na dve godine” što u prevodu  znači, na slobodi su obojica, bez ispitanog motiva i eventualnog nalogodavca.

Niko to njih nije pitao – nikoga to nije zanimalo.” napomenuo je on.

On je naveo da je to jasan znak da institucije u Srbiji ne funkcionišu i da rade u saradnji sa nasilnicima.

,,Iskoristio bih priliku, kada sam već u Beogradu, kada sam na Vesićevom terenu, da mu se obratim i da mu kažem – kada je pre par nedelja farbana kaldrma, ja sam je farbao, Gorane Vesiću,  i zašto nisam dobio prijavu koju si mi obećao i kada nameravaš to da ispraviš? Ja sam došao kod tebe, da javno zahtevam svoju prijavu koju sam zaslužio.” rekao je Bagarić.

On je zamenika Vesića pitao ko mu je predao grad u ruke, kada je nesposoban da izbroji deset studenata.

,,Oni koji su te naučili da pišeš izgleda da te nisu naučili da brojiš.

Dok čekaš tu NIN-ovu nagradu zamolio bih te da mi obezbediš prijavu, jer se osećam zanemareno, zapostavljeno i uskraćeno za ono što mi pripada.” poručio je Bagarić.

Gajić je naglasio da prokleta avlija ponovo radi na ovim prostorima, s time da se ovaj put u njoj nalazi Aleksandar Obradović, koji je otkrio delovanje organizovane kriminalne grupe u fabrici oružja ,,Krušik”.

,,Nije Aleksandar nikakav osumnjičeni, nije on lice protiv kog se vodi krivični postupak, niti je lice protiv koga postoji sumnja da je izvršio krivično delo. On je zarobljenik režima Aleksandra Vučića.” rekao je on.

Gajić dodaje, da s obzirom na to da je on zarobljenik i pošto se oni ne pridržavaju zakona, ni građani ne bi trebalo da se pridržavaju istog.

,,Svi postupci se vode u tajnosti, kako javnost ne bi čula za to. Kad god neko, indirektno ili direktno, osnovano dovede u vezu sa kriminalnom ministra policije, ovog lažnog doktora i lažnog akademskog građanina, taj završi u zatvoru.” naglašava on.

Gajić je preneo dve poruke uzbunjivača.

Obradović se prvo zahvalio građanima za pritisak koji vrše već nedelju dana i time mu daju do znanja da nije sam.

,, Zahvaljujući novinarima Vuku Cvijiću (NIN), Slobi Georgijevu i Jeleni Veljković (BIRN) i vama građanima Aleksandrov položaj je popravljen i on više nije u zatvoru.” napomenuo je Gajić.

Obradović je takođe poručio da, kada bi se vreme nekako vratilo, on bi ponovo uradio isto i ne bi promenio ništa u svojim postupcima.

Protestna kolona se potom uputila ka Katanićevoj ulici, a pritom prošla pored stana u kome živi zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i parkinga komunalne “milicije”.

Ispred zgrade u kojoj živi Goran Vesić građani su uzvikivali parole “Vesiću, lopove”, a građani su dobili i podršku stanara koji su mahali novogodišnjom rasvetom.

Ispred zgrade komunalne “milicije” organizatori protesta #1od5miliona su građanima podelili nalepnice “BOJKOT – #1od5miliona” koje su zajedno lepili po zgradi komunalne milicije i na taj način simbolično prikazali da bojkotuju “Vesićevu privatnu paramiliciju”.

Jedan od organizatora protesta #1od5miliona Srđan Marković, poručio je da se građani neće legitimisati Vesićevoj “paramiliciji” i pozvao na bojkot ove lažne instuitucije. On je nakon toga pozvao građane da izlepe zgradu nalepnicama na kojima piše “BOJKOT”.

Protestna šetnja se potom završila u Katanićevoj ulici ispred kancelarije Drugog osnovnog javnog tužilaštva.

Tu su organizatori protesta #1od5miliona ostavili kofer “pun novca”, naglasivši da su ih na ovaj način kupili građani, te moraju raditi u interesu građana i štititi narod, a pogotovo uzbunjivače koji su ključan deo antikoruptivnog sistema.

Student #1od5miliona Srđan Marković naglasio je da je tužilaštvo institucija koja je u više navrata dokazala da nije nezavisna i da ne radi svoj posao u interesu građana.

,,Ovo je jedna od institucija koja radi svoj posao samo onda kada je potrebno Vučiću, Srpskoj naprednoj stranci i njima bliskim ljudima.

Ovo je institucija koja je potvrdila da više nije nezavisna.

Ovo je alat Srpske napredne stranke za zastrašivanje građana ove zemlje.”, rekao je on.

Marković je rekao da su građani pitali šta se desilo sa 300000 evra koje je otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića uneo u hotel “Šumadiju” i onda taj hotel nasilno preuzeo.

,,Pretpostavili smo da je to suma novca koja je potrebna da se oni potplate pa ćemo im tu količinu novca ostaviti ispred vrata kako bi radili svoj posao u interesu građana i pozvati ih da pitamo da li je potrebno još?!”, zaključio je on.

Studenti i organizatori protesta #1od5miliona su potom odneli torbu sa novčanicama od po 500 evra na kojima se nalazi Vučićev lik ispred zgrade Višeg suda.

Organizatori protesta #1od5miliona pozivaju sve zaposlene u javnom sektoru da progovore i dignu glas svaki put kada primete znake korupcije, bez straha, zato što će građani uvek stati uz njih!

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.