18:00 53. protest #1od5milions upravo je počeo u Beograd na Platou ispred Filozofskog fakulteta.

Kako su organizatori iz Udruženja #1od5miliona prethodno najavili ovaj protest nije prijavljen MUP-u, a ulice su građani sami zatvorili.

Okupljenima na Platou obratili su se narodna poslanica Marinika Tepić, advokat Vladimir Gajić i psiholog Žarko Trebješanin.

Tea Vukadin, studentkinja iz Udruženja #1od5miliona pozdravila je građane ali posebno poštare koji takođe protestuju.

Trebješanin je rekao da se vlast hvali naduvenim i fiktivnim uspesima ali ne spominje i prećutkuje ono u čemu je zaista uspešna, a to je, ocenio je on, proizvodnja afera, nasilja, primitivizma i nasilja.

Foto: Udruženje #1od5miliona

“Umesto da se zaista, a ne samo deklarativno promovišu znanjem, kreativnošću ova autokratksa vlast svojim ponašanjem podstiče i širi neznanje, nepoštenje i vulgarnost”, ocenio je on.

Trebješanin je naglasio da jurišnici i sluče SNS-a se utrkuju u ruganju uglednim građanima koji su se družili da kažu nešto kritično ili istinito o vlasti.

“Vlast glumi toleranciju dok u isto vreme svoje “sagovornika” naziva banditima, fašistima, tajkunima… To je opasna igra jer kada se politički neistomišljenici u medijima označe kao državni neprijatelji oni se na taj način satanizuju i počinje “lov na veštice”.”, rekao je on.

Gajić je pozdravio okupljene i čestitao na godinu dana šetanja uz reči ” ni korak nazad dok ne urušimo kriminal Aleksandra Vučića”.

Foto: Udruženje #1od5miliona

“danas je 81. dan od kada je uhapšen heroj našeg vremena Aleksandar Obradović. Posle toliko dana se u tužilaštvu ne nalazi niti jedan dokaz da bi se protiv njega vršio postupak!”, naglasio je on.

Gajić ocenjuje da pravosuđe i tužilaštvo dokazuju da je Srbija više nalik Staljinovoj Rusiji.

“Još malo, vašim zaslugama i slobodnim medijima zapadne Evrope, ja se nadam da se čas njegovog izlaska ubrzo bliži.”, rekao je on.

Gajić navodi da mera kojom se vlast “sprda” sa državnim institucijama više nema granica.

“Kad je Vučić toliko vickast zašto nije podneo krivičnu prijavu za Savamalu, protiv ovog smrada sa Mehatrenda, protiv Vulina i Malog za pranje novca, protiv Stefanović koji se lažno predstavlja, a ni fakultet nije završio!”, dodao je on.

Tepić je rekla da ni reč neće reči o “njemu” već o građanima “zato što je “on” jedan, a mi 1 od 5 miliona.”.

Foto: Udruženje #1od5miliona

“postigli smo najbitniju stvar, oslobodi smo ljude straha, oslobodićemo ih i mraka!”, rekla je ona.

“Jer ovo nije samo protest, već borba koja traje. Možda ide sporije ali ovo je borba za normalan život i za svakog čoveka. Ovo je borba da naše sreće ne ispraćamo na aerodromima već da budu sa nama u njihovoj domovini”, rekla je Tepić.

Ona je rekla da je čast biti sa građanima ali i pomoći onima sa povezom na očima kako bi se i oni oslobodili.

“Meni je naročito čast zato što sam baš večeras govorila pred vama!”, Zahvalila se ona.

18:35 Protestna kolona je krenula ka Svetogorskoj ulici.

S obzirom da policija nije zaustavila saobraćaj, studenti se nalaze u kordoni ispred građana i zaustavljaju saobraćaj.

Foto: Udruženje #1od5miliona

18:10 Ispred zgrade RTS-a se obratila studentkinja Valentina Reković i objasnila performans u kome su studenti organizatori protesta izlečili ulazna vrata RTS-a lažnim naslovnim stranama tabloida.

18:14 Protestna kolona se nakon prolaska pored RTS-a uputila ka skupštini.

Foto: Udruženje #1od5miliona

Protestna kolona stigla je do zgrade Skupštine RS gde se obratila studentkinja Tea Vukadin.

“Došli smo da simbolični pokucami na vrata Skupštine”, rekla je Vukadin.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.