Studenti iz udruženja #1od5miliona koji organizuju istoimene proteste ističu da je za incident kod zgrade Predsedništva koji se dogodio na samom kraju protesta, a u kome je prebijen jedan od organizatora protesta Srđan Marković, krivo obezbeđenje Predsedništva koje nije ispoštovalo pređašnji dogovor sa organizatorima.

Organizatori protesta #1od5miliona su pregovarali sa nadležnim organima pred sam protest večeras, 10. avgusta kako bi omogućili tročlanoj delegaciji studenata da na stepenice predsedništva ostave dokument na kome se nalaze 42. tačke Stručnog tima protesta #1od5miliona, koje predstavljaju crvenu liniju bez čije implementacije do 1. septembra neće biti izbora.

Pred sam dolazak delegacije koju su činili napadnuti student Srđan Marković, studentkinja Valentina Reković i snimatelj, obezbeđenje je zabranilo prilazak zgradi nasuprot prethodno dogovorenom.

Studentima je pred sam prilazak zgradi zabranjen ulazak, bez obzira na ranije dogovorene i uredno prijavljene akcije, stoga konflikt koji je nastao nije bio prouzrokovan nikakvim delovanjem studenata organizatora već neefikasnim i bahatim ponašanjem predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i obezbeđenja zgrade Predsedništva.

Želimo samo da napomenemo da su ovom prilikom pripadnici Kobri, specijalne jedinice vojske Srbije, prekršili okvir svojih zakonskih ovlašćenja koji nalaže da im je dozvoljena upotreba sile samo unutar zgrade Predsedništva i da je ovo trenutak kada je specijalna jedinica vojske krenula da neovlašćeno primenjuje silu nad građanima Srbije.

Da li tri studenata predstavljaju pretnju po predsednika Vučića ili pak 42. tačke stručnog tima ugrožavaju njegovu bezbednost?

Da li je prebijanje studenata pokazivanje sile vlasti ili kukavičko obračunavanje Vučića sa mladima koja ne razmišljaju kao on?

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.