Protest #1od5miliona u Beogradu održan je sinoć, a građani su ogradili zgradu Predsedništva papirima velikog formata na kojima su ispisane 42 tačke preporuka stručnog tima protesta #1od5miliona.

Okupljenim građanima na Terazijskoj česmi obratio se jedan od organizatora protesta student Srđan Marković koji je prošle subote bio pretučen ispred zgrade Predsedništva od strane specijalnih vojno-bezbednostih jedinica.

Marković se prvo zahvalio svim ljudima koji su mu uputili poruke podrške i potom istakao da nema ništa protiv ljudi koju su svojevremeno poverovali u laži predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a i da nema ništa protiv policije i vojske koji nasuprot svim pritiscima ove vlasti pokušavaju da svoj posao rade častno.

“Obećavam, sve njihove laže ćemo razobličiti za sve prevare će odgovarati i za sav lopovluk kojim sun as osiromašili će ići u zatvor. Samo tako će Srbija postati civilizovana zemlja u kojoj će postojati moralna i profesionalna odgovornost, rekao je on.

Marković je dodao da će do tada reći samo da je kasno za pregovore i da nema pregovora sa lažovima i nasilnicima.

Protestna šetnja se potom uputila rutom kroz ulicu Kralja Milana prolazeći pored predsedništva potom kroz Resavsku i Takovsku do zgrade Radio Televizije Srbije (RTS).

Kod zgrade Predsedništva obratila se jedna od organizatorki protesta i studentkinja Valentina Reković koja je Vučiću poručila da jedina ograda između njega i naroda mogu da budu baš te 42 tačke preporuka Stručnog tima, zato što je on, kako kaže ona, već sedam godina slep za zakon.

“Devojke iz Vojne policije koje obezbeđuju zgradu Predsedništva Srbije moraju znati da u toj zgradi sedi predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, da tu održava sastanke sa svojim članovima.

Sa Jutkom iz Brusa koji napastvuje zaposlene, koji se prema ženama ponaša kao prema konkubinama ne libeći se da ih ljubka i volka”, podsetila je ona.

Reković je naglasila da narod neće dozvoliti da iko te devojke i žene “volka i ljubka” i da se ponaša prema njima kao seksualni predator.

“To su naše devojke, sestre, majke i supruge i vodićemo računa o njihovom dostojanstvu, nećemo dati da napredne Jutke nasrću na dostojanstvo tih žena!”, istakla je ona.

Potom su građani celo Predsedništvo opkolili velikim papirom koji je na sebi imao ispisane 42. tačke preporuka Stručnog tima protesta #1od5miliona.

Kod RTS-a se obratila jedna od organizatorki i studentkinja Mila Jovanović koja je kazala da ona ima ogromnu želju da ostane da živi u svojoj zemlji ali i da takođe želi da živi u uslovima koje imaju i njeni vršnjaci u ostalim zemljama.

“Nama su osnovna ljudska prava oduzeta! Nama je oduzeto pravo na istinu!

Pre nedelju dana je na protest ispred predsedništva prebijen jedan mlad čovek. Dignuta je ruka na budućnost ove zemlje.”, istakla je ona.

Ona je pozvala novinare RTS-a  na profesionalno i savesno izveštavanje i naglasila da ona zna da oni to mogu.

Poručila im je da se oslobode straha i ne budu saučesnici ovog režima.

Protestna šetnja je ove subote protekla bez incidenata, a građani su pozvani na naredni protest sledeće subote.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.