44. protest #1od5milona u Beogradu održan je večeras sa početkom u 18 časova, a organizatori protesta su okrečili Trg Republike u zlatnu boju kako bi pokazali da su kocke na Trgu plaćene kao da su napravljene od zlata.


Protest #1od5miliona održan je u Beogradu po 44. put na kome su građani i ove subote izrazili svoje nezadovoljstvo vlašću, a održan je performans na Trgu Republike i zamenjena šetalica iz “#1od5miliona” u šetalicu “U Bojkot“.

Foto: Kristijan Balan

Građanima okupljenim na Platou ispred Filozofskog fakulteta su se obratili studentkinja Valentina Reković, profesor Oliver Tošković i ispred NDMBGD Vladimir Radojičić.

Studentkinja Valentina Reković poručila je da se obraća predsedniku Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, ministrima u vladi i “njihovim” poslanicima koji su se mešali u Univerzitetska pitanja iako to nisu smeli.

Foto: Kristijan Balan

“Da li znate koliko se jedan student odriče da bi pošteno stekao svoju diplomu? Da li znate koliko se roditelji odriču da bi njihova deca imala pošteno stečenu diplomu?” upitala je Reković.

Ukazala je na to da polovina ministara u vladi ima kupljenu diplomu, Siniša Mali, Nebojša Stefanović i mnogi drugi, ali pomenula je i guvernerku Narodne banke Jorgovanku Tabaković.

Obraćajući se kako Rektorskom kolegijumu i predstavnicima vlasti uputila je izvinjenje.

“Izvinite što nas bole krađe intelektualne imovine na Univerzitetu, stvarno izvivinite što nas boli da ministar finansija Siniša Mali ima plagirani doktorat.

Reković je pozvala na aplauz upućen studentima koji su blokirali Rektorat i izdejstvovali 4. Novembar kao datum kada će se kopnačno rešiti problem plagiranog doktorata Siniše Malog.

“4. Novembra Siniša Mali više neće biti doktor nauka” zaključila je Reković.

Profesor Tošković je pozdravio okupljene građane i nagovestio im da su baš oni jezgro bunta koji se nalazi u svima nama već 7 godina i zahvalio se svima ona koji su izabrali da se bore protiv ove vlasti.

Foto: Kristijan Balan

“Vi ste jezgro koje je opstalo vec godinu dana što je duže nego što su neke vlade opstajale u ovoj državi. Čuvate taj bunt i raspirujete ga dalje. Pored toga što ste izabrani i što ste jezgro, vi ste neko koga se predsednik ove države gnuša, dakle zadovoljili ste sva tri osnovna kriterijuma da vas nazovem – dobro veče prava srpska elito. “, rekao je on.

Napomenuo je da među okupljenim građanima ima sjajnih ljudi od struke koji predstavljaju tu elitu, ali da je predstavljaju i dobri pekari, radnici, policajci… nakon čega se zahvalio svima njima zato što imaju hrabrosti da ne ćute.

“Ja sam prvi put na ovomTrgu bio kao student prve godine 96. i tada je predsednik na nas slao vojsku i policiju. Iskren da budem danas mi često padne na pamet da zključim, pošto današnji predsedik na nas šalje Vučićevica, časnije i poštenije je bilo tucći se sa vojskom i policijom, možda je bolelo ali je bilo časno i pošteno” naglasio je Tošković.

Vladimir Radojčić je rekao da će građani ukloniti nedemokratsi režim Aleksandra Vučića i dodao da u deklaraciji o bojkotu stoje 3 vida aktivnosti: bojkot svih lažiranih izbora, realizaciju aktivne kampanje bojkota i borbe za slobodnu, demokratsku Srbiju, ali je naglasio da su osnova svega fer i pošteni izbori.

Foto: Kristijan Balan

“Dragi prijatelji, teška je to borba, u toj borbi potrebna nam je vaša pomoć da napravimo široki front i radimo za slobodnu Srbiju koja će oboriti ovaj partijski režim. Borba je počela davno, u decembu prošle godine. Ova borba nije borba za funkcije, ovo je borba za slobodnu i demokratsku Srbiju”, rekao je on.

Nakon govora se krenulo u protestnu šetnju do zgrade Radio Televizije Srbije gde je promenjena šetalica “#1od5miliona” u šetalcu “U BOJKOT – #1od5miliona” za vreme čega se obratila studentkinja i jedna od organizatorki protesta #1od5miliona Tea Vukadin.

Vukadin je građane pozdravila i rekla da, iako je ovo još jedna subota za nas, za neke je ovo godišnjica “velikog” petog oktobra.

“Mi devetnaest godina slušamo o čuvenom petom oktobru i svaka čast na tom danu ali jedno je jasno mi smo ovde da završimo posao koji je tad započet. Ispred radio televizije Srbije smo letos pozvali u bojkot i narod nas je podržao jer narod zna, mi znamo šta su ti izbori.”, rekla je Vukadin.

Ona je objasnila da građani neće izlaziti na unutarstranačke izbore Srpske napredne stranke i da poručila svim međunarodnim organizacijama da su dobrodošle ali da uveliko “kasne” na žurku.

“Dragi moji posmatrači, nisu građani za posmatranje, već neko drugi, ali o tome ćemo nekom drugom prilikom. Dragi posmatrači i drago nam uredništvo RTS – a da li treba da čekamo još jednu razbijenu glavu? Još jednu spaljenu kuću? Još jednu naplatnu rampu? Dokle više da čekamo? Da li ste bre vi normalni? Ispred javnog servisa svih građana vas pitam, šta radite bre?”, zaključila je Vukadin.

Nakon govora su građanima podeljene nalepnice “BOJKOT – “1od5miliona” koje su lepili na ulazna vrata RTS-a i okolnim ulicama.

Foto: Kristijan Balan

Nakon toga se kolona uputila ka Trgu Republike gde su organizatori protesta #1od5miliona održali performans u kome su kocke na Trgu okrečili u zlatnu boju na vodenoj bazi kako bi simbolično pokazali da su kocke plaćene “kao da su od zlata”.

Za vreme performansa se obratio student i jedan od organizatora protesta #1od5miliona Miodrag Simović koji je građanima objasnio performans na Trgu i rekao da je to slika svega što SNS radi.

Foto: Kristijan Balan

“Ovo je vaše zlatno doba: sredite fasadu, a iznutra se sve raspada!”, rekao je Simović.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.