Pokretači peticije za oslobađanje Aleksandra Obradovića iz kućnog pritvora, zajedno sa članovima Udruženja #1od5miliona, danas su predali oko 30 000 potpisa ove peticije Republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac, prilikom čega je održana i konferencija za novinare.


Povodom predaje potpisa Tužilaštvu, novinarima su se obratili pokretači ove peticije ispred Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović, aktivistkinja Aleksandra Puškić, ispred Udruženja #1od5miliona Moma Kovačević, kao i žena Aleksandra Obradovića Kristina Obradović.

Manojlović je naveo da je danas doneto oko 25 000 potpisa, a da se preko 5000 potpisa nalazi u pošti zbog štrajka radnika, kao i da je ukupno 30 000 građana podržalo ovu peticiju, što je brojka koja je dovoljna za promenu jednog zakona.

„Prema praksi Evropskog suda za ljudska prava, koju je dužan da prati i pravni poredak Srbije, izjave državnih zvaničnika o postupku koji je u toku predstavljaju kršenje pretpostavke nevinosti“, naglasio je Manojlović.

Srbija će zbog toga, kao i zbog kršenja prava na pravično suđenje biti osuđena, zaključio je on.

„Ova petcija se može posmatrati na dva načina – ako Tužilaštvo želi da bude ispostava izvršne vlasti onda ovo jeste pritisak građana. Međutim, ako Tužilaštvo želi da radi kao nezavisna institucija, onda je ovo podrška Tužilaštvu“, rekao je Manojlović.

Potom je pozvao građane da u sredu u 15 časova dođu ispred Palate pravde, kako bi sačekali odgovor Tužilaštva.

„Da vidimo da li slavimo zato što se Tužilaštvo vratilo na put vladavine prava i Ustava, ili ćemo imati novi protest zbog kršenja prava jednog čoveka“, dodao je on.

Puškić se zahvalila svim građanima i udruženjima koji su pomogli potpisivanje peticije u više gradova Srbije, a potom je podsetila da je parola ove borbe od samog početka „solidarnost je naša snaga“, te da se bitka za to nastavlja.

Kovačević je napomenuo da slobodu i prava koja su nam zagarantovana Ustav Republike Srbije nismo dobili zato što je to tako ispravno, već da su visoku cenu za to platili naši preci.

„Danas živimo u zemlji u kojoj se zakon sprovodi selektivno, odnosno sprovodi se ukoliko to odgovara ljudima koji su uzurpirali vlast“, naglasio je Kovačević.

„Zaboravili smo da za naša prava i slobodu moramo iznova i iznova da se borimo, kao što se tuširamo, kao što spavamo, isto tako moramo da branimo naša prava, za tu borbu je potrebna hrabrost“, dodao je on, podsetivši da je simbol te hrabrosti Aleksandar Obradović, a da mu nadu u promene daju svi građani koji su podržali peticiju za njegovo oslobođenje.

„Aleksandar Obradović je prvi veliki uzbunjivač, ali on je #1od5miliona građana koji su svesni da ova vlast vrši represiju i ugnjetava građane. Zato je naša dužnost da stanemo iza svakoga ko odluči da uradi pravu stvar. Ako dozvolimo da nepravda prema Aleksandru prođe, dozvoljavamo nepravdu prema svakome od nas“, zaljučio je Kovačević.

Na kraju, Kristina Obradović se kratko zahvalila svim gađanima koji su potpisali peticiju i poručila ostalima da rade po svojoj savesti.

Inicijatori peticije su potom predali potpise Javnom tužilaštvu.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.