Još jednom jasno kažemo da bez ispunjenja svih tačaka proizašlih iz preporuka stručne komisije nema slobodnih izbora.

Nećemo šargarepe, hoćemo ispunjenje zahteva, u protivnom pozivamo na aktivan bojkot.

Povodom organizacije serije okruglih stolova Fakulteta političkih nauka i Fondacije za otvoreno društvo u vezi predstojećih parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe 2020. godine, #1od5miliona poručuje da je dijalog poželjan iako je došao kasno, ali mora biti transparentan.

#1od5miliona podržava dijalog kao ključ demokratskog sistema, koji mora biti otvoren za čitavo društvo.

Dijalog o izborima tiče se svih građana Srbije koji biraju političke opcije pod određenim izbornim uslovima , a ne samo političkih opcija koji učestvuju u izbornoj trci.

Opozicija je učestvovanjem na ovim sesijama pokazala da je otvorena za dijalog i razgovor na temu implementacije preporuka stručnog tima.

Stručni tim ispred građana koji učestvuju na protestu #1od5miliona napisao je 42 preporuke u oblastima kako medija, tako i izbornog procesa, koje bi ih načinile fer, slobodnim i poštenim.

U okviru pomenutog dijaloga važno je raspravljati o već napisanim preporukama, koju se mogu primeniti i uvrstiti u postojeći zakonodavni sistem u kratkom vremenskom periodu.

Odstupanja od bilo koje tačke preporuka stručnog tima značilo bi smanjiti već minimalne granice za normalno funkcionisanje izbornog procesa i medija.

Sve tačke preporuka, prihvaćene od strane političkih opcija, sindikata i drugih potpisnika Sporazuma sa narodom, moraju biti ispunjene.

Sređivanje biračkog spiska, administracije i izbornog procesa bez dovoljnog prisustva u medijima daje minimalan, ili nikakav efekat na izbore.

Napominjemo da mediji koji su kontrolisani sedam godina, uključujući sve medije i nacionalne frekvencije koje su u privatnom vlasništvu, kroz kratko vreme i dijalog od nekoliko sesija nije moguće otvoriti za sve strane mišljenja u ovom društvu, stoga je bojkot jedina trenutna opcija.

Foto: Nemanja Ristić

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.