45. protest #1od5miliona održan je večeras u Beogradu sa početkom u 18 časova na Platou ispred Filozofskog fakulteta, a organizatori protesta su ove subote, zajedno sa građanima, okrečili zgradu RTS-a u roze boju.


Protest #1od5miliona u Beogradu počeo je večeras u 18 časova sa Platoa ispred Filozofskog fakulteta po 45. put, a ove subote osvanula je šetalica “#BOJKOT – #1od5miliona”.

Foto: Kristijan Balan

Sa Platoa se, na samom početku protesta, obratio student i jedan od organizatora protesta #1od5miliona Moma Kovačević koji je rekao da trenutno građani Srbije žive u dvostrukoj realnosti.

Jedna realnost je, kaže Kovačević, ta da su pre par meseci studenti u Rektoratu odneli pobedu, dok kao drugu navodi to da su studenti strani plaćenici dok vlast pregovara na jahtama.

Foto: Kristijan Balan

“U realnosti Branislav Trifunović je glumac koji u predstavi glumi radnika koji je poginuo na poslu baš kao i radnik čiju su porodicu prošle nedelje izviždali u Ivanjici.

U toj predstavi ćerka poginulog radnika nakon smrti oca, od zastave šije haljinu, što je u srpskoj naprednoj stvarnosti prikazano kao Branislav Trifunović koji cepa zastavu i koji je zbog toga linčovan u medijima i krivično gonjen.”, rekao je on.

Kovačević dodaje da je i Trg Republike bio ofarban u “zlatnu” boju da bi simbolično prikazali to da su kocke kojima je popločan Trg plaćene mnogo više nego što vrede, dok Srpska napredna stranka njih ponovo vidi kao huligane.

On dalje navodi da su studenti proveli sate u policijskoj stanici 29. novembar na saslušanju po krivičnim prijavama koje je podneo Dragan Bujošević zbog krečenja ulaznih vrata RTS-a na jednom od prethodnih protesta.

“Mi ćemo danas završiti ono što smo započeli, ali pre toga moramo da budemo svesni da te dve stvarnosti nikako ne mogu da se sastanu, zato jedino što možemo da uradimo je da bojkotujemo njihove laži, njihovu stvarnost, njihove izbore.

Hoćemo bojkot!”, zaključio je Kovačević i pozvao građane na završetak rekonstrukcije koju su jedne od prethodih subota započeli.

Protestna kolona se potom uputila ka zgradi Predsedništva, preko Trga Republike i Terazija, gde je jedna od organizatorki protesta #1od5miliona i studentkinja Ana Knežević na violini odsvirala “Imperial March” iz filma Star Wars.

Foto: Kristijan Balan

Jedan od organizatora protesta #1od5miliona Miodrag Simović najavio je Kneževićku tako što je rekao da  baš u toj zgradi (Predsedništvu) živi i radi “mračna strana Srbije”.

Nakon toga su se građani uputili  ka Takovskoj ulici do zgrade Radio televizije Srbije gde im se obratio jedan od organizatora protesta #1od5miliona Srđan Marković koji je rekao da je Dragan Bujošević obojio svoju prošlost u Evropljaninu u Pink boju kao što to sada radi sa medijskim javnim servisom i Srbijom i dodao da između Dragana Bujoševića i Dragana Vučićevića ne postoji više razlika.

Foto: Jelisaveta Nedeljković

Marković je potom pozvao građane da završe “rekonstrukciju” zgrade RTS-a započete na jednom od prethodnih protesta i okite tu zgradu poklonima roze boje koje su doneli.

Foto: Jovan Marković

Građani su potom okrečili celu donju stranu zgrade Radio televizije Srbije iz Takovske ulice i ostavljali predmete roze boje koje su doneli kako bi iskazali svoj bunt, ali i podršku studentima koju su prethodne nedelje dobili krivične prijave zbog krečenja ulaznih vrata RTS-a u roze (Pink) boju.

Foto: Kristijan Balan

Sa terase iznad zgrade RTS-a iz Takovske organizatori protesta #1od5miliona su spustili šetalicu “#BOJKOT – #1od5miliona” i upalili baklje.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.