48. protest #1od5miliona u Beogradu biće održan u subotu, 2.10. sa početkom u 18 časova, a ovaj protest biće posvećen zagađenju kako vazduha tako i zagađenju naše kulture.


Beograd je od prošle nedelje među prvih pet najzagađenijih gradova Evrope i sveta, iako se o tome nije pričalo na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.
U Boru su počeli protesti zbog ogromne zagađenosti za koju je delom odgovoran rudnik, a delom i gradska vlast koja nije preduzela potrebne ekološke mere.

Pored sve ozbiljnijeg zagađenja vazduha vlada i napomenuto kulturno zagađenje.
Godinama unazad vlast narušava istorijske i kulturne spomenike, plasira demoralizaciju društva kroz rijaliti programe i slepa je na vidno narušavanje izgleda grada zarad nečije lične dobit ili zarad novca.

Trg Republike neće biti završen do kraja januara, te ni ovaj put nije završena rekonstrukcija u roku. Statua Pobedniku je sklonjena sa Kalemegdana. Zgrada Železničke stanice je trenutno u procesu raspada kao i čitav centar grada, a sada je u planovima zamenika gradonačelnika Beograda Vesić Gorana i Stari savski most.

Zbog toga će građani ove subote otići do Savskog mosta kako bi poslali poruku da neće dozvoliti da se naruši njegovo postojanje, izgled i istorijska vrednost.

Protestna šetnja ove subote će tradicionalno početi kod Platoa, proći će kroz Vasinu ulicu do Kolarčeve, i preko Terazija će se ići Ulicom kralja Milana do Ulice kneza Miloša, gde se upućuje ka zgradi Vlade. Dolaskom do Vlade, skreće se u Nemanjinu, gde se šetnja nastavlja ka Savskom trgu i Karađorđeve ulice, sve do Zemunskog puta, gde će se šetnja završiti kod Tramvajskog (Savskog) mosta.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.