U Beogradu je večeras održan jubilarni dvadeseti protest, koji od prošle nedelje nosi naziv “Svi kao jedan – #1od5miliona“, a poruka ovog protesta bila je da građani neće odustati dok se teror diktature predsednika Aleksandra Vučića ne okonča.

Maratonski radovi na rekonstrukciji Trga republike onemogućili su tradicionalno okupljanje na Platou ispred Filozofskog fakulteta, zbog čega su se građani okupili kod terazijske česme, odakle im se obratio glumac Branislav Lečić. “Diktator Aleksandar Vučić rekao je juče jednu istinu – da nikada više u životu neće govoriti pred toliko ljudi.

On zna da je juče bio njegov oproštajni govor”, rekao je Lečić.

On je zatim okupljenima saopštio imena koja će se naći u pregovaračkom timu za dijalog sa vlašću : profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) Čedomir Čupić, profesorka FPN Snježana Milivojević, profesor FPN Dušan Vučićević, dr Jovanka Matić, politikolog Boban Stojanović, reditelj Srđan Dragojević, novinar Vukašin Obradović, Zoran Gavrilović ispred BIRODI-ja.

Građani su nakon obraćanja krenuli u protestnu šetnju do RTS-a da još jednom zahtevaju svoje pravo da znaju sve. Tamo je tradicionalno održan još jedan “Dnevnik slobodne Srbije”, čiji su gosti bili Ranko Marković iz udruženja “Efektiva” Beograd, jedan od organizatora protesta, student Miodrag Simović i profesor i političar Janko Veselinović.

Simović je podsetio kako je izgradnja gondole na Kalemegdanu nastavljena i pored toga što se cela struka pobunila protiv tog čina uništavanja kulturne i istorijske baštine Beograda istakavši da se tokom svoje duge istorije grad branio upravo sa tvrđave, pa tako mora i danas.

On se zatim obratio u ime svih mladih ljudi: “Govorim u ime svih nas iz devedesetih i dvehiljaditih – računajte na nas!

Ali poručujem i vama starijima, ne možemo sami. Računamo i mi na vas!”

Protest je zaključen obraćanjem Janka Veselinovića koji je najavio niz humanitarnih akcija u celoj Srbiji, kojima će organizatori protesta obeležiti predstojeće praznike.

Građane su sa platoa ispred RTS-a ispratili stihovi “Mi smo tu, ima nas gomila” i plamen baklji koje su sijale sjajem slobode. Na kraju protesta najavljeno je okupljanje za iduću subotu.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.