Priznanje doktorata ministra finansija Siniše Malog narušilo bi ugled celokupne akademske zajednice, istakla je danas aktivistkinja #1od5miliona Valentina Reković ispred Rektorata Univerziteta u Beogradu.

Foto: Nemanja Ristić

Studenti #1od5miliona okupili su se ispred zgrade Rektorata povodom zasedanja etičke komisije koja će razmatrati odluku o žalbi u vezi sa plagijatom ministra Malog.

Oni su istakli da su tu da pruže podršku komisiji da, uprkos očiglednim pritiscima vlasti, donese ispravnu odluku.

Foto: Nemanja Ristić

Studentkinja Fakulteta političkih nauka Valentina Reković napomenula je da bi priznanje doktorata Malog narušilo ugled celokupne akademske zajednice.

“Vreme je da stvari počnemo da nazivamo pravim imenom. Kada neko koristi identične primere kao u već postojećem radu i kada na identičan način tumači i poziva se na radove drugih naučnika to svakako ne možemo zvati greškom u citiranju. To je kršenja autorskih prava i autorske etike univerziteta u Beogradu”, rekla je ona.

Reković je kazala da svaka podrška i priznanje doktorata narušava ugled ne samo Univerziteta, već i profesora, asistenata, saradnika u nastavi i studenata.

“Znamo da vlast vrši pritisak u svim sferama društva, pa tako i u ovoj.

Nadam se da članovi komisije neće podleći tim pritiscima i da će svojom akademskom čestitošću doneti ispravnu odluku”, zaključila je Reković.

Studenti su na pisarnici Rektorata ostavili “lažne diplome” i “pamuk proizveden u Srbiji” kako bi podsetili javnost, ali i članove etičke komisije na to da je upravo taj pamuk očigledan primer plagiranog doktorata ministra Malog.

Očekujemo da će odluka članova komisije biti objektivna i u skladu sa Kodeksom profesionalne etike Univerziteta i principom akademske čestitosti.

Time će, kako #1od5miliona ističe, mladima i čitavoj akademskoj zajednici Univerzitet pokazati da staje u odbranu integriteta svih pošteno stečenih doktorata i diploma.

Foto (naslovna): Nemanja Ristić

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.