U Beogradu je večeras održan četrnaesti protestni skup #1od5miliona, a građani su jednočasovnom blokadom upozorenja ispred RTS-a poslali jasnu poruku da više nemaju nameru da slušaju laži koje im medijski javni servis Srbije svakodenvno plasira.

Večeras je simbolično obeležen važan datum u skorijoj srpskoj istoriji, 9. mart 1991. godine, dan kada su dve osobe izgubile život, učesnik protesta Branimir Milinović i policajac Nedeljko Kosović.

Nakon dvadeset i osam godina, ponovo se 9. marta sa Terazijske česme čuo glumac Branislav Lečić. On je okupljenima poručio da je 5. oktobar bio ubrzanje istorije, a da su i ovi protesti takođe ubrzanje istorije.

Branislav Lečić – "Istrajte! I nemojte da se delite, ni po kojoj osnovi!"

Branislav Lečić na četrnaestom protestu #1od5milionaSubota 9.3.2019.#1od5miliona#poceloje

Posted by 1od5miliona – oficijelna stranica on Saturday, March 9, 2019

Situacija je takva da se “Bastilja” razmnožila, a televizije sa nacionalnim frekvencijama i ne izveštavaju o protestima osim na nivou statističke greške, kazao je Lečić i dodao da javni servis treba bude u službi svih građana.

“Telezivije sa nacionalnom frekvencijom pripadaju nama, a ja postavljam logično pitanje – Gde smo tu mi? Narod nije zalud izašao na ulice, on je nezadovoljan i o tome treba da se čuje na televizijama koje su dostupne procentualno najvećem broju građana”, poručio je on.

Nakon Lečićevog govora, demonstranti su se uputili ka zgradi Predsedništva, koju su oblepili trakama na kojima je pisalo “počelo je” i “1od5miliona”, a odatle su uz zvuke sada već popularnog protestnog hita “Barbara” krenuli prema “TV Bastilji” –  zgradi RTS-a.

Ispred RTS-a, sa parkiranog kamiona, posle skoro sedam godina, po prvi put su građani mogli da poslušaju i “Dnevnik slobodne Srbije”. Jedan od organizatora protesta #1od5miliona Miodrag Simović, ovog puta u ulozi voditelja “Dnevnika”, pročitao je okupljenima vesti.

Ispred RTS-a građani su mogli da čuju ovog puta istinitu izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je italijanskoj agenciji najavio priznanje Kosova, ali i da saznaju šta se dešava sa predsednikom opštine Grocka Dragoljubom Simonovićem, koji je kao član Glavnog odbora SNS-a naručio ubistvo novinara portala “Žig Info”.

Simović je u “Dnevniku slobodne Srbije” pročitao i vest da nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića još uvek nisu pronađeni, dok je Milan Radojičić, koji se nalazi na poternici zbog sumnje za umešatanost u njegovo ubistvo, izabran za predsednika Fudbalskog saveza Kosova i Metohije. On je dodao i da predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka i dalje nije podneo ostavku zbog seksualnog uznemiravanja Marije Lukić.

Prvi gost slobodnog Dnevnika bio je predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović, koji je kazao da je u policiju došao sa idejom da štiti državu i zakon.

Veljko Mijailović – "Nama je narod i vlada i parlament!"

Policijski sindikat Srbije, zbog odluke ministra Stefanovića da im oduzme reprezentativnost iako su najveći sindikat policije, sutra su ispred Ministarstva unutrašnjih poslova od 12h.Podržimo ih!Veljko Mijailović na četrnaestom protestu #1od5milionaSubota 9.3.2019.#počeloje

Posted by 1od5miliona – oficijelna stranica on Sunday, March 10, 2019

“Danas se to ne sme, policiji su vezane ruke, zabranjuju nam intervencije, zabranjuju nam hapšenje kriminalaca. I kako onda da štitimo državu i narod?”, uputio je Mijailović.

On je poručio ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću da može da preti otkazima i drugim šikaniranjem, ali da se Policijski sindikat neće povući, kao što se nije povukao ni pred mnogo jačim od njih.

Policijski sindikat Srbije ove nedelje podržao je građanske proteste #1od5miliona, a Mijailović je najavio i protest sindikata ispred Ministarstva unutrašnjih poslova, koji će se odigrati u ponedeljak, 11. marta, sa početkom u 13 časova.

U “Dnevniku slobodne Srbije” okupljenima se obratila i Vesna Lakićević koja je, kao jedan od organizatora protesta u Lazarevcu, premeštena na slabije plaćeno mesto.

“Verovatno ste već čuli da smo moj kolega Marko i ja prvi ulov Lazarevačke vlasti. Mislili smo da će Marka spasiti lekarska dokumentacija, ali đavo ne spava pa su odlučili da ga nakon 14 godina ponovo pošalju na pripravnički rad!”, istakla je Lakićević.

Ona je građanima poručila da iako je prebačena na slabije plaćeno radno mesto, opet je večeras sa njima i dodala da se ne boji, jer nema razloga da se boji lošijih od sebe.

Nakon završenog Dnevnika slobodne Srbije, građani su blokirali zgradu RTS-a, ušavši na Plato ispred glavnog ulaza, ali i sporedni ulaz iz Aberdareve ulice, gde se sa megafonima i dobošarima uputio deo protestne kolone. Ni ovog puta nije izostao sada već čuveni bordo kombi “prdavac”, sa koga je puštana muzika uz koju je blokada tog dela produžena do 9 časova.

Protest je zatvorio Srđan Marković, jedan od organizatora protesta u Beogradu, koji je najpre pozdravio “uspavani i cenzurisani RTS”, ali i “uplašene radnike”, za koje je kazao da zna da oni ne stoje iza uređivačke politike te televizije, već “cenzori diktatora” Aleksandra Vučića.

“Znamo da na RTS-u postoji spisak podobnih i nepodobnih gostiju, znamo da su vam bitniji protesti u drugim zemljama sveta, a da se minuti koje ste posvetili našim protestima ne mogu porediti sa minutima koje posvećujete Vučićevim lažima”

On je predsedniku Vučiću poručio da zna da ih on sve posmatra i da se nervira na svako spominjanje #1od5milinoa, ali i da su svi oni na ulicama jedan od pet miliona i da će ih biti sve više dok ne prinude predsednika da ode iz zemlje.

“Kao što se mi ne plašimo, kao što se i ljudi širom Srbije ne plaše, niko se ne sme plašiti pa ni vi, radnici RTS-a, znajte da se vidimo svake subote!”, rekao je Marković i pozivajući radnike te medijske kuće u bojkot, dodao “da RTS mora da radi svoj posao i bude naše pravo da znamo sve!”

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.