Trideset i treća protestna šetnja #1od5miliona u Beogradu, koja će biti održana u subotu, 20. jula s početkom u 19 časova, nosiće poruku predsedniku: Prestanite sa nas delite, dok nasilje ustoličavate kao način vladanja.

Okupljenima će se s kamiona na Terazijama obratiti profesor Filozofskog fakulteta Oliver Tošković i urednica portala kolubarske.rs, novinarka Darija Ranković, dok će kod Rektorata Univerziteta u Beogradu govoriti jedan od organizatora protesta Miodrag Simović.

Protestna kolona će se i ove subote kretati od Terazijske česme, Prizrenskom ulicom, Brankovom i Pop Lukinom ulicom, potom Pariskom i Uzun Mirkovom do zgrade Rektorata.

Kao posledica nerešenih pitanja lažnih diploma i plagiranih doktorata, sve je izvesnije da će Univerzitet u Beogradu pasti na jednoj od najvažnijih rang lista univerziteta u svetu – Šangajskoj listi, što je potvrdila i rektorka Univerziteta Ivanka Popović.

Zbog toga odlazimo do zgrade Rektorata, kako bismo podsetili ceo Univerzitet da on treba da održava ugled akademske zajednice, kako u svetu, tako i od nas, i time podstiče mlade ljude da ostanu da se obrazuju u Srbiji.

Plagirane diplome i doktorati šalju javnosti jasnu poruku – dok si na vlasti, možeš da kupiš diplomu fakulteta, pa čak i da doktoriraš, a institucije neće reagovati. #1od5miliona smatra da ogvornost, kako institucija, tako i državnih funkcionera, mora da postoji.

Zahtevamo da nadležne institucije, sam Univerzitet i organi koji se bave visokoškolskim obrazovanjem, kao i Ministarstvo prosvete, reaguju i prestanu sa beskonačnim krugom prebacivanja odgovornosti u procesu odlučivanja na žalbe povodom plagijata.

Najuočljivije na primeru izostanka blagovremene reakcije Univerziteta je da u Srbiji ne vladaju zakoni, već interesi i politička volja jednog čoveka i njegovih sledbenika.

Nasilje nad novinarima, aktivistima, profesorima, studentima nije prestalo, drugačija mišljenja se guše u javnosti, polarizacija društva je sve uočljivija, a podstiče je i sam predsednik Aleksandar Vučić daljenjem naroda Srbije na elitu i plebs.

Zato ćemo sa protesta #1od5miliona predsedniku uputiti poruku: Prestanite da nas delite dok nasilje ustoličavate kao mehanizam vladanja i opstajanja, a lažne diplome i doktorate negirate.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.