49. protest #1od5miliona u Beogradu održan je večeras, a studentkinje su pročitale pitanja za predsednika Vučića ispred RTS-a na koja nije imao hrabrosti da odgovori u utorak pred gostovanje u emisiji “Upitnik“.


Protest #1od5miliona održan je večeras u Beogradu po 49. put, građani su se okupili na Platou ispred Filozofskog fakulteta gde im se obratio profesor Vladan Čokić.

Profesor Čokić se prvo zahvalio organizatorima na istrajnosti u borbi za normalnu Srbiju, a potom predstavio novu akademsku zajednicu nazvanu MASA (Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti).

“Ono sa čime se još susrećemo je narušavanje akademske vrednosti Univerziteta u Beogradu, lažni doktorati, potpuno sumnjive diplome državnih službenika. Ukazivanje na to nailazi na veliki otpor državnih aparata.”, naglasio je profesor.

Čokić je objasnio da mi živimo u podaničkom društvu i da smo svi postali sluge režima i naglasio da vlast koristi sve one koji ih slušaju.

Doktorat Siniše Malog je plagijat.

Ljudi nemojte više da srozavate ugled Univerziteta u Beogradu.”, uzviknuo je on.

On je srpsku pravoslavnu crkvu uporedio sa sektom koja ima lažnog idola i dodao da u Srbiji ne postoji partijsko društvo već sekta kojoj je Crkva dala ordenje.

“Na sve to Crkva smenjuje dekana i utiče na autonomiju Bogoslovskog fakulteta! MASA je potpisala peticiju podrške Bogoslovskom fakultetu!”, rekao je on.

Profesor Čokić je potom negirao tvrdnje da živimo u zlatnom dobu i uporedio plate lekara u Srbiji (1.000 evra) sa platama u Zagrebu (2.000 evra) i Rumuniji (3.000 evra) te postavio pitanje: “Da li je to zlatno doba?!”.

“Gospodo mi smo država, oni nisu država, mi smo deo države oni su rana u našem drustvu.”, naglasio je on.

Protestna šetnja potom se uputila preko Trga Republike i Terazija ka Skupštini i preko Resavske ulice do zgrade Radio televizije Srbije, gde su organizatori na vrata RTS-a zalepili pitanja upućena predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na koja nije imao hrabrosti da odgovori u utorak kada su mu ta pitanja postavile tri studentkinje.

Ispred zgrade RTS-a obratile su se građanima studentkinje koje su u utorak čekale predsednika Tea Vukadin, Valentina Reković i Nikolina Reković.

One su se predstavile i rekle sa kojih su fakulteta, a potom naglasile da su optužene da su htele da ubiju predsednika Vučića koji je na njih poslao kordone policajaca bez uniformi ali i navijače i profesionalne batinaše zaposlene u javnim preduzećima.

One su predsedniku želele da postave 11 pitanja i naglasile da kada Vučić odgovori na njih više neće biti predsednik Srbije.

Nakon toga, građani su se uputili kroz Svetogorsku i Makedonsku ulicu pa preko Trga Republike ka zgradi Rektorata.

Kod Rektorata se građanima obratio student i jedan od organizatora protesta Moma Kovačević koji se u svom govoru ponovo osvrnuo na plagirani doktorat ministra finansija Siniše Malog.

On je podsetio građane da je blokadom Rektorata ta institucija postala jedina koja je u korumpiranom srpskom naprednom sistemu uspela da kaže NE.

“Čekamo 22. novembar simbolično zato što član 22. Kodeksa za profesionalnu etiku definiše upravo plagiranje. Dok čekamo da se podsetimo jedne jako bitne stvari:

Siniša Mali je Plagijator!”, rekao je Kovačević.

On je naglasio da studenti ne sede skrštenih ruku te čekaju 22. novembar spremajući dalje korake i pozvao građane i profesore da stanu uz njih kada bude došlo ili do proslave ili do određene akcije studenata.

“Oni misle da mogu da biraju za koga važi zakon i da mogu da određuju šta ćemo da mislimo. Oni misle da je ova država njihova, e pa u stilu Dragana Bjelogrlića: Malo je i naša!”, završio je svoj govor Kovačević nakon čega su studenti iza njega raširili transparent “Položićemo i ovaj ispit!”.

Na građane u protestnoj šetnju, kada je kolona prolazila kroz Svetogorsku ulicu, neko sa trćeg sprata (ulaza 47) polio je ljude hladnom vodom.

Za ovo su odgovorni režimski mediji i propaganda koja je bila usmerena ka studentkinjama koje su okarakterisane kao “atentatori” ali i aktivisti Srpske napredne stranke koji su u utorak uveče bili ispred zgrade RTS-a kako bi pravili nerede.

Tom prilikom su napali studenta #1od5miliona Srđana Marković i snimatelja #1od5miliona Nemanju Ristića.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.