Da živimo u državi gde je nasilje i zastrašivanje neistomišljenika postalo normalno, pokazuje i niz događaja iz prethodnih nedelja, gde univerzitetski profesori privode, studenti tuku i napadaju zbog nošenja majica sa civilizacijskom porukom posvećenu antifašizmu, a maloletnim licima se crta meta čime se krši Međunarodna konvencija o zaštiti dece.

Tražimo od predsednika Aleksandra Vučića, koji protivustavno drži sve poluge vlasti u svojim rukama, da omogući pripadnicima policije, tužilaštvu, novinarima, advokatima, lekarima, profesorima, građanskim aktivistima i članovima opozicionih stranaka i pokreta da rade svoj posao bez diskriminacije, crtanja mete i zastrašivanja zbog iznošenja drugačijih stavova.

U Novom Sadu su zbog aktivizma pretučeni studenti Dejan Bagarić, Marko Đelević i Mihajlo Nikolić, u Nišu je izboden student Uroš Janjić zbog antifašističke majice koju je odbio da skine.

Na informativnom razgovoru priveden je sociolog Jovo Bakić koji je u nedeljniku „NIN“ iskazao svoj politički stav, a profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu Ognjena Radonjića nakon gostovanja u Utisku nedelje Vucić je diskreditovao u jutarnjem programu televizije Pink.

I tu se napadi na profesore ne završavaju, tabloidi prenose izjave studenta koji bez dokaza profesorku Ekonomskog fakulteta Danicu Popović optužuje za plagijat i korupciju.

Na posletku, juče ujutru u šest časova je priveden opozicioni političar Nikola Jovanović u svom domu.

U prethodnih sedam meseci razbijene glave, krvave košulje i zastrašivanje kao metod političke borbe postali su deo normalne “napredne” svakodnevnice.

Možda najbolji primeri toga jesu niz krivičnih prijava koje je podneo bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović protiv novinara portala Žig Milana Jovanovića, “nezadovoljan” time što je Jovanović uz mnogo sreće preživeo pokušaj ubistva koje je naručio upravo Simonović.

Da trenutna vlast neće prezati od toga da crta metu na čelo i u javnost iznosi podatke četrnaestogodišnjaka, videli smo kada je poslanik Srpske napredne stranke (SNS), Vladimir Đukanović nezadovoljan opravdanim protestima osmaka, javno objavio privatne podatke jednog od učesnika protesta, a takvim napadima pridružili su se i režimski mediji.

Ništa manji primer pritiska bio je i pokušaj zastrašivanja novinara N1 od strane zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića koji je javno objavio da je imao pristup internim e-mailovima ove televizijske kuće, nevešto se pravdajući da je prepisku dobio od strane prijatelja.

Bitno je pomenuti i slučaj paljena automobila uglednom aleksinačkom stomatologu i novinaru Dušanu Ostojiću koji se protivio seči drveća i daljem širenju ekocida koje lokalni funkcioneri SNS-a praktikuju širom države poslednjih meseci.

Mi nećemo odustati od zahteva protesta #1od5miliona bez obzira na sve pokušaje uspostavljanja totalne strahovlade.

Ostajemo na ulicama dok se ne izborimo za ono što zahtevamo od samog početka, da vlast prestane da koristi sve oblike nasilje kao legitiman mehanizam obračuna sa neistomišljenicima.

Predsednika Vučića još jednom pozivamo da bude razuman i prestane i sam da raspiruje mrznju, deli sopstveni narod i zaustavi talas rastućeg nasilja nad slobodomislećim građanima.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.