Nastavno-naučno veće FON-a je donelo odluku na vanrednoj sednici da prihvata izveštaj Etičke komisije uz odluku da se Siniša Mali javno osudi zbog kršenja Kodeksa profesionalne etike UB.

Na sednici koja je trajala skoro četiri sata sa pauzama, veliki broj profesora se javio sa zahtevom da se postojeća odluka etičke komisije usvoji uz izricanje mere višeg stepena.

Kao glavni argument se pominjao član 22 Kodeksa profesionalne etike koji se odnosi na plagiranje.

Ovaj potez profesora Fakulteta organizacionih nauka, kao i njihova odlučnost tokom samog Veća je dokaz da članovi akademske zajednice prevazilaze strah i pritiske od strane vlasti u želji da odbrane svoju akademsku čestitost.

Danas je poslata jasna poruka da NNV FON-a više ne stoji iza doktorata Siniše Malog.

Podsećamo, kao rezultat blokade Rektorata, Odbor za profesionalnu etiku će do 4. novembra doneti konačnu odluku.

Podsećamo da su studenti #1od5miliona jutros su oblepili ulazna vrata i stepeništa Fakulteta organizacionih nauka nalepnicama “Da ne bude više lažnih diploma budi i ti #1od5miliona” i “Studenti ne ćute” kako bi akademskim članovima ovog fakulteta ukazali na odgovornost prema Univerzitetu.

Dekan FON-a Milija Suknović prilikom susreta sa studentima tokom performansa rekao je da “kaljamo izgled zgrade”, poručujemo da profesori koji nemaju hrabrosti da stvari nazovu pravim imenom, odnosno doktorat Siniše Malog plagijatom na čelu sa dekanom ovog fakulteta kaljaju ugled čitavog Univerziteta u Beogradu čiji su deo.

Ujedno smo i pozvali članove Etičke Komisije i dekana da počiste kako je on rekao “ukaljani izgled zgrade.”

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.