Konferencija za medije studenata iz Udruženja #1od5miliona održana je danas sa početkom u 14 časova u holu Rektorata, a studenti su poručili profesorima da imaju rok od 24 časa da se izjasne po ovom pitanju.


Studenti iz Udruženja #1od5miliona, koji su bili u blokadi Rektorata 12 dana u septembru ove godine, izašli su iz nje uz jasne garancije da će do danas, 4. 11. biti doneta odluka o plagiranom doktoratu ministra finansija Siniše Malog.

Povodom molbe koju je jutros uputila studentima rektorka Beogradskog Univerziteta Ivanka Popović, u kojoj moli studente za razumevanje zbog odlaganja termina, pričala je ispred studenata #1od5miliona Mila Jovanović, jedna od studentkinja koja je bila u blokadi Rektorata.

Jovanović je istakla da su studenti pažljivo razmotrili rektorkino izvinjenje i molbu, ali dodala kako ne mogu da se ne zapitaju da li je rektorka i u toku pregovora znala za rok namenjen žalbama i na taj način namerno obmanula studente.

Foto: Nemanja Ristić

“Da li nama oni koji slepo prate procedure hoće da kažu da su slučajno napravili ovakvu grešku?”, upitala je ona.

Jovanović je dodala da je predsednik komisije za profesionalnu etiku doktor pravnih nauka i dodala da je odluku o datumu 4. 11. izglasao i Senat i Studentski parlament BU.

“Rektorka i čitava javnost su sigurni da smo mi spremni na blokadu, o čemu nam svedoči i ovo novo obezbeđenje koje se nalazi u Rektoratu i koje je od danas prisutno ovde, a koje se vrlo neprijatno ponaša i ograničava kretanje studentima u njihovoj kući!”, naznačila je ona.

Jovanović je dodala da su u blokadu Rektorata bili aktivno uključeni i profesori, te da su bivali obaveštavani o svim dešavanjima, pregovorima, pa čak i učestvovali u njima.

“Pozivamo sve profesore koji su javno istupali i koji su, na ovaj ili onaj način, učestvovali u blokadi Rektorata, da se u naredna 24 sata izjasne i otvoreno kažu da li misle da je ovo odlaganje namerno i da je opet prolongiranje”, zaključila je Jovanović.

Ona je poziv uputila profesorima, pojedincima, ali i Univerzitetskoj podršci #1od5miliona, Inicijativi 105od5miliona i MASA-i.

“Profesori, ovo je vaša odgovornost, a ne naša, zato što smo mi uradili ono što je trebalo vi da uradite pre šest godina”, rekla je Mila Jovanović.

Ona je postavila pitanje da li je moguće da niko od profesora nije znao za rok namenjen žalbama i dodala da, ukoliko se profesori ne izjasne, studentima će biti jasno da su oni jedini stub koji štiti Univerzitet.

“Očekujemo da se javno izjasne, zato pozivamo i novinare da sve te profesore pitaju za mišljenje. Smatramo da je važno da ovo bude javno, a ne ispod žita, zato što je Siniša Mali ministar finansija”, odgovorila je Jovanović na pitanje novinara na koji način studenti traže od profesora da se izjasne.

Naredna konferencija za medije zakazana je sa sutra, 5. 11. u 14 časova u holu Rektorata, do kada će studenti čekati odgovore profesora i akademske zajednice.

Foto: Nemanja Ristić

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.