Udruženje #1od5miliona danas je na Konferenciji za novinare saopštilo da ukoliko Rektorat ne ispuni njihov zahtev da od Ane Brnabić zatraži razrešenje ministarske dužnosti Siniše Malog nastupa blokada.

Na Konferenciji obratila se studentkinja Valentina Reković koja je najpre podsetila da je na nedavno objavljenoj Šangajskoj listi došlo do naglog pada Univerziteta u Beogradu za oko 100 mesta čemu je doprineo odlazak mladih naučnika iz zemlje.

“Na tu situaciju direktno utičenastupile odlazak mladih naučnika koji perspektivu svog znanja ne vide u ovoj zemlji” istakla je Reković.

Odliv mladih naučnika posledica je i afera lažnih diploma naših ministara i državnih funkcionera objasnila je.

“Doktorska disertacija Siniše Malog koja je očigledni plagijat nije još uvek osporena, a da je plagijat potvrdile su sve žalbe koje su pristigle Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu. Sa Rektorkom smo se na sastanku tokom blokade upozorenja složili da se ne zna da li je veća šteta proglasiti ovu disertaciju plagijatom ili plagijat ostaviti na Univerzitetu” rekla je Reković.

Reković je ispričala da se samo postavlja pitanja odgovornosti nadležnih organa.

“Da li će Komisija FON-a ili Odbor Univerziteta imati hrabrost da preuzme odgovornost na sebe i zaključi već zaključeno i dokazano da je doktorat Siniše Malog plagijat” upitala je ona.

Podsećamo da je blokada upozorenja Rektorata održana 19. jula u trajanju od dva sata, kada su studenti razgovarali sa Rektorkom i izneli svoje zahteve da Rektorat kao institucija od integriteta zatraži od predsednice vlade Ane Brnabić da razreši ministarske dužnosti Sinišu Malog kako bi nadležni organi radili bez pritksaka vlasti za koje znamo da postoje, i rešili pitanje sporne disertacije, ali i zaštitili narušen integritet Univerziteta.

U opisu istorijata Univerziteta u Beogradu stoji da ne nakon zakona 1905. godine koji je zajemčio autonomiju Univerziteta stoji da je on centar otpora totalitarizmu, smatramo da tu funckiju treba da obavlja i u 2019. zaključila je ona.

“Ukoliko do ispunjenja zahteva ne dođe, a podsećamo da se Rektorka na istom sastanku složila da rok ispunjenja zahteva bude septembar, pozvaćemo sve profesore, asistente, saradnike u nastavi i studente na blokadu Rektorata i odbranu autonomije i integriteta Univerziteta u Beogradu kao krovne organizacije visokog obrazovanja u Srbij” najavila je Reković.

Foto: Kristijan Balan

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.