Organizacija #1od5miliona sinoć je realizovala preformans na Kalemegdanu, kod posečenog stabla, kako bi na satiričan način pokazali bahatost zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i ukazali na opasnost urušavanja kulturnog nasleđa samog Kalemegdana i Beograda.

#1od5miliona izvodi akciju "Srpski Notr Dam"

Beograde, Beograde, na ušću dveju reka ispod gondole.#1od5miliona

Posted by 1od5miliona – oficijelna stranica on Thursday, April 18, 2019

Na samom početku akcije, student maskiran u Vesića je izgazio kutije koje su predstavljale Kalemegdansku tvrđavu i najavio projekat grada o rušenju Kalemegdana zbog izgradnje novog tržnog centra.

On je takođe francuskoj delegaciji uputio predlog restauracije Noter Dama po uzoru na Kalemegdan, postavljanje gondole na sam vrh Noter Dama kojom bi i Francuska privukla Bugarske turiste “ali ne ove naše, već neke njihove, nove”.

Po završetku preformansa, Miodrag Simović je problem predstavio sa ozbiljnije strane i naglasio da se i mnoge organizacije između ostalog ostalog Evropa Nostra, SANU i mnogi pojedinci stručnog i akademskog kadra podržale i naglasile to da bi se izgradnjom gondole narušilo kulturno nasleđe koje ta lokacija predstavlja.

Narušavanje Beograda na ovaj način se ne može smatrati renoviranjem ukoliko narušava kulturno ali i društveno nasleđe i mi ovim putem naglašavamo da nismo protiv obnove, ali jesmo protiv bahatog narušavanja i urušavanja Beograda.

“Ako hoćemo da zaštitimo Beograd, moramo da sačuvamo Tvrđavu”, rekao je Simović za sam kraj.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.