U Smederevu je večeras na trgu kod Karađorđevog duda održano četvrto protestno okupljanje #1od5 miliona.

Pred oko hiljadu građana, kao univerzitetska podrška, obratila se profesorka FDU, Jelisaveta Tatić – Čuturilo.

– Akademska zajednica digla je glas, i taj glas se sve jače čuje. Naša poruka je jasna – u ime profesije i moralne obaveze prema studentima da ih ohrabrimo da imaju slobodno i kritičko mišljenje, da im pokažemo šta znači kultura dijaoga, da ukažemo da svi imamo pravo na istinu, i da nam se ona uskraćuje, i da štitimo pravo na istinito i objektivno informisanje, rekla je profesorka Tatić- Čuturilo i naglasila da je sve više profesora sa univerziteta u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i Prištini koji podržavaju građanske proteste.

Novinar i glumac Marko Stepanović poručio je okupljenima da će ovog vikenda u više od 80 gradova u Srbiji održati protestne šetnje.

– Gotovo je dame i gospodo iz vlasti! Više se ova reka ljudi ne može vratiti u korito. Moj profesor iz Gimazije nekada je govorio lošim đacima- “Evo tebi, sokole, keca veliki je i jak kao grad Smederevo, i neosvojiv i nepopravljiv kao grad Smederevo. Zato sam oduševljen što sam ovde sa vama. Ovi su se nakupili kečeva i ne mogu da ih poprave! Nećemo im kao lošim đacima dati popravni u avgustu! U junu moraj da padnu godinu i da odu! Živelo slobodno Smederevo, živela slobodna Srbija. Hrabro do pobede, reči su glumca Marka Stepanovića.

Građani su zatražili ostavke gradonačelnice Smedereva i svih gradskih funkcionera SNS.

Protestna šetnja protekla je u miru, bez incidenata, a naredno okupljanje zakazano je za naredni petak, u isto vreme i na istom mestu.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.