U petak su organizatori protesta #1od5miliona iz Vršca realizovali tribinu pod nazivom “Radnici i penzioneri u borbi za svoja prava”.

Učesnici tribine su bili advokatica Jasmina Belić, privrednik Miroslav Vasin i predstavnik Sindikata Sloga Dragan Vulović.

Na tribini je istaknuto da se u državi u kojoj su suspendovane sve institucije, ljudska prava i prava radnika nalaze na najnižem nivou.

Belić je kao član pravnog tima koji se bavi povređenim pravima penzionera navela da je odlukom države kojom su im se četiri godine isplaćivale penzije u umanjenom iznosu povređeno niz zakona i ustavnih prava ove kategorije građana te da postoje dobri izgledi da takva odluka bude kategorisana kao nezakonita od strane Ustavnog suda.

Vasin se osvrnuo na brojna kršenja radničkih prava u inostranim korporacijama koje imaju svoje pogone u Srbiji. Posebno je istakao problem firmi sa Dalekog istoka koje zabranjuju radničko organizovanje.

Sa druge strane, Vulović je naveo problem velikog broja sindikalnih organizacija od kojih mnoge rade u sprezi sa režimom, zbog čega mnogi zaposleni ne žele da se sindikalno organizuju.

“Neophodno je iskazati veću solidarnost sa svakim ugroženim članom zajednice”, naveli su učesnici tribine i dodali da samo uz istrajnost i spremnost na dugotrajnu borbu može da se stigne do novog državnog sistema u kome će svi građani moći da žive sigurno i dostojanstveno.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.