Treći protest #1od5milona u Subotici poslao je večeras jasnu poruku da se Subotičani ne plaše i da će se uvek boriti za slobodu.

Glumac Narodnog pozorišta u Subotici Arpad Černik izjavio je večeras da mu najviše nedostaje elementarna ljudska sloboda.

On je podsetio na studentske proteste u Pekingu u kojima je pre 30 godina masakrirano više hiljada studenata.

“Sećate li se čoveka sa cegerom u ruci koji je stao pred tenkove, sam, i zaustavio ih, pa makar na kratko vreme. Ovaj čovek nije krenuo od kuće sa idejom da će biti heroj, nego je u jednom trenutku jednostavno rekao – dosta! Ja nisam heroj, niti ću postati, ali kažem – dosta”, rekao je Černik.

Producent Goran Šušljik, koji je pre 49 godina prohodao prvi put u Subotici, rekao je da večeras šeta za zdravlje svoje dece, da i sebe i njih podseti zašto su prohodali.

Filmski radnik i muzičar iz Subotice Petar Mitrićpodsetio je da su u poslednjih 30 godina građanima manipulisali, manje više, iste njuške.

“Zbog čijih smo grešaka i ubijali i ginuli, izlazili iz Evrope i u nju se vraćali. Ne davali, pa davali Kosovo, oslobađali, pa ukidali medije, ubijali, pa žalili premijera, ali svakako, gubili zajedničku imovinu, zdravlje, dom, prijatelje i dostojanstvo.”

Po završetku protestne šetnje organizatori su pozvali okupljene na sledeći protest i ohrabrili ih da dodju u još većem broju.

Izvor: maglocistac.rs

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.