U Novom Sadu održano je protesno okupljanje #1od5miliona, a okupljenim građanima obratili su se gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, predsednik gradske opštine Stari Grad Marko Bastać i ispred mladih #1od5miliona Tea Vukadin i Aleksa Šorak.

Prvi sa govornice obratio se Zelenović, a tom prilikom je objasnio kako građani u Šapcu odlučuju u svakoj mesnoj zajednici pojedinačno o raspodeli novca prikupljenog od poreza na imovinu i neposrednim putem biraju šta će tim novcem u njihovoj sredini biti izgrađeno.

Bastać je govorio o „hrabrosti“ lokalnih vlastodržaca iz redova Srpske Napredne Stranke (SNS) i drugih organizacija koje su u koaliciji sa njima. „Hrabrost lokalnih vlastodržaca ili kako ih ja zovem „iznoguda“, ogleda se u tome što se kriju iza kordona policije, navijačkih grupa, stranačkih aktivista i žena koje su zaposlene u javnim preduzećima“, istakao je on.

Okupljenim građanima sa govornice obratila se i jedna od organizatorki protesta Tea Vukadin koja studira na Akademiji umetnosti.

„Do sada smo postigli mnogo više nego što su mnogi očekivali.

Protesti su pokrenuti u preko sto mesta širom države, smenjena su dva predsednika opština, ljude smo oslobodili straha i pokrenuli smo inicijativu za smenu načelnika Policijske uprave u Novom Sadu.

Tu borbu moramo da nastavimo kako bismo završili posao koji je započet pre nekoliko meseci“, poručila je ona.

Jedan od organizatora protesta Šorak odgovarao je na pitanja okupljenih građana, a pre početka dela okupljanja koji je bio predviđen za dijalog, podsetio je na neprijatne događaje od prošlog petka.

„Moram da se zahvalim roditeljima koji su i ovog petka ovde zajedno sa svojim mališanom, a koji je za malo povređen pre sedam dana kada je u Zmaj Jovinoj ulici pored njega pala staklena krigla koju je bacio jedan od provokatora iz SNS.

Njihov postupak nije normalan“, zaključio je on.

Učesnici protesta posle skupa na Pozorišnom trgu uputili su se u tradicionalnu protesnu šetnju centralnim gradskim ulicama, a koja je završena na Trgu republike.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.