,,Od sutra više nećemo prijavljivati proteste zato što kod nas ne postoje institucije i zakoni, osim onda kada to odgovara ovoj vlasti” poručio je Srđan Marković student i jedan od organizatora protesta #1od5miliona u emisiji Dan uživo na N1 televiziji.


Studenti i jedni od organizatora protesta #1od5miliona Valentina Reković i Srđan Marković gostovali su danas u emisiji ,,Dan uživo” na N1 televiziji.

Povod za gostovanje bio je napad na Srđana prošle subote, kao i ulazak u drugu godinu protesta koji će organizacija #1od5miliona zajedno sa građanima obeležiti u subotu, 7. decembra sa početkom u 18 časova kod Platoa ispred Filozofskog fakulteta.

Podsećamo da je prošle subote nepoznata osoba, koja je ranije već jednom imala sukob sa Srđanom, ponovo fizički nasrnula na njega, odnosno pokušala da ga udavi, na šta je policija odreagovala tek nakon intervencije građana, zahvaljujući kojima Srđanu nije naneta teža fizička povreda.

,,Odgovoran je Aleksandar Vučić zato što je lično targetirao Markovića i stoga neko sebi daje za pravo da napadne samo zato što ga je prethodno targetirao predsednik” odgovorila je Reković na pitanje voditelja da li se zna ko je odgovoran za napad na Srđana. Time je insunuirala na česte javne osude Aleksandra Vučića u kojima spinovanjem od Srđana pravi negativca i time mu crta metu na čelu i ugrožava kako njegovu bezbednost, tako i bezbednost ostalih studenata iz organizacije #1od5miliona, ali i njihovih bližnjih.

,,Zašto je problem da otkrijemo ko su ta lica? Da li mi treba da radimo posao institucija? Nije problem, evo, mi ćemo naći i ovo lice kao što smo to uradili ono veče ispred RTS-a” nastavila je Reković, aludirajući na to da ovo nije prvi napad na studente iz organizacije #1od5miliona, ali ni prvi put da policija ne može ili ne želi da otkrije identitet napadača na organizatore protesta.

,,Tužilaštvo nije reagovalo i ne verujemo da će reagovati” nadovezao se Marković, poručivši da je jasno u čijem interesu rade institucije koje bi zakonom trebalo da budu nezavisne. Aludirao je na to da se svaki slučaj rešava u ekspresnom roku samo onda kada to odgovara Srpskoj Naprednoj stranci i Aleksandru Vučiću, kao što je to bio slučaj nakon krivičnih prijava od strane Dragana Bujoševića, ali da još niko nije procesuiran ni zbog jednog napada, afere, plagijata…

Kako bi pokušali da spreče napade, studenti iz organizacije #1od5miliona zahtevaju od Ministarstva unutrašnjih poslova da policajci budu uniformisani, jer baš zbog toga što oni ne nose uniforme, građani i organizatori na protestu ne mogu da razlikuju batinaše od policajaca, što olakšava batinašima da fizički nasrnu na okupljene građane, nagovestio je Srđan i time stavio tačku u emisiji na temu fizičkog napada na njega.

,,Protesti su oslobodili ljude straha da izađu na ulicu i jasno izraze negodovanje režimom. Ovi protesti su iznedrili to da poslanici izađu iz pozorišta parlamenta, bojkot, ali i organizaciju koja je oslobodila prvu instituciju. 2012 je rođeno jedno dete, koje sada ima 7 godina i tek sada ima jednu slobodnu instituciju ” odgovorila je Valentina na pitanje šta su doneli protesti, i koji je njihov uspeh u ovih godinu dana. Dodala je da je ovo tek početak i da se sa protestima neće stati sve dok i poslednja institucija u ovoj zemlji ne bude oslobođena iz kandži Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića.

Da su građani najbitniji faktor protesta, kao i to da bez njih ne bi postojali ni protesti ni organizacija #1od5miliona, ali ni prva slobodna institucija nakon 7 godina, potvrđuje i Marković. ,,Da nije bilo građana na ulicama. Ne bi bilo ničega, ni nas, ni političara. Građani su dali moć da se nešto menja. Što ih više bude bilo, sistem će lakše moći da se promeni” kaže Marković.

Protekle nedelje u intervjuu koji je za Blic dala Jelena Anasonović, navodi se da proteste finansiraju opozicione stranke, odnosno Savez za Srbiju. Da te tvrdnje nisu najtačnije potvrđuje i Valentina Reković. ,,Ako nas pitate da li smo u finansijskom problemu, odgovoriću Vam da jesmo. Protesti su jako skupi i stranke nam plaćaju samo kamion, i to samo kad mi sami kao organizacija ne možemo to da platimo. Mi smo imali mnoge planove i akcije, ali to nismo realizovali baš jer nemamo dovoljno finansija za sve to” rekla je Reković. Ona je i dodala da svako ko želi može da donira iznos koji želi na sajtu poceloje.rs i time potpomogne realizovanju ideja i akcija organizacije #1od5miliona.

Reković je dodala i to da su iz Saveza za Srbiju stizali samo predlozi, ali da su studenti donosili konačnu odluku o svojim postupcima, a ne, kao što Anasonović navodi, da Savez za Srbiju odlučuje o svakom koraku organizacije #1od5miliona. Ona dodaje i da Anasonović još uvek nije izmenjena u APR-u, jer je došlo do malog problema, ali da će se i to u narednim nedeljama regulisati.

,,Svi treba da budu odgovorni i sklone sa strane svoje sujete. Kao što smo mi mnogo toga prećutali tako moraju i ostali. Kao što smo više puta rekli, zajedništvo je dovelo do svega ovoga” poručila je Reković nakon pitanja voditelja da li opozicioni političari žele da poremete rad organizacije #1od5miliona. Naglasila je da samo zajedništvom i međusobnim poštovanjem svih nezadovoljnih stanjem u državi, ovaj sistem može da se promeni.

,,Mi smo tražili sastanak zato što smo organizatori protesta, bojkota i sporazuma sa narodom, te želimo da im kažemo samo jednu stvar, a to je da ne želimo šargarepu. Mi smo dokazali da je ministar finansija lopov i idemo da im kažemo da građani Srbije ne zaslužuju fingiranu demokratiju” Reković dodaje povodom zahteva predstavnika organizacije #1od5miliona da se sastanu sa predstavnicima Evropskog parlamenta.

Na njenu izjavu se nadovezao Marković poručivši Evropskom parlamentu i Evropskoj uniji da ukoliko su zaista predani evropskim vrednostima, onda bi trebalo da saslušaju šta misle građani i zašto su za bojkot. ,,Poruka koja treba da im se pošalje jeste da podržavanje Vučića i SNS-a jeste suprotno vrednostima EU. Mi se ne borimo za EU vrednosti već za promenu sistema. Mladi ljudi su stub ove države, a oni nisu prioritet ove države. Mi smo ovde zato što volimo svoju zemlju i želimo da zasnujemo naše porodice ovde. Ako budemo prestali da se borimo to je kao da smo digli ruke”, nastavio je Marković. Time je osudio Evropsku uniju za kontradiktornost, i jasno poručio da protesti neće stati sve dok Srbija ne postane zemlja iz koje mladi neće odlaziti i koja će mladima pružiti uslove da rade i odrastaju u sređenoj državi u kojima ne odlučuje volja jednog čoveka i jedne stranke već zajednički interesi i volja građana.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.