Protest #1od5miliona održan je večeras u Beogradu, a građani su Radio televiziju Srbije oblepili nalepnicama “Budite (se) uzbunjivači” i potpisali pismo podrške Aleksandru Obradoviću. Sa bine, Milan Dumanović, uzbunjivač iz Potočara, se izvinio “zato što kriminalci ponovo nose službene legitimacije, što je kriminalističku policiju preuzela kriminalna banda zvana BIA i što nisu uspeli da građane sačuvaju od toga.”


Građanima se na početku obratila jedna od organizatorki protesta, studentkinja Valentina Reković koja je sa medicinskom maskom građanima poručila da je osim otežanog kretanja Beograđanima otežano i disanje jer je Beograd i zvanično najzagađeniji grad u Evropi.

„U maju ove godine uređeno je plaćanje ekoloških taksi. Gde je taj novac potrošen?“, upitala je Reković obraćajući se Vladi Srbije.

Reković je pozvala građane da pozdrave učenike Novosadske gimnazije koji su odbili da pevaju u horu na proslavi rođendana Srpske napredne stranke.

„Desila se i jedna lepa stvar a to je da su učenici Gimnzije u Novom Sadu odbili da pevaju u horu na proslavi Srpske napredne stranke, ti učenici misle svojom glavom“, poručila je Reković.

Ona je pozvala i građane da se potpišu ispod pisma „Građanske podrške Aleksandru Obradoviću“.

U pismu se navodi da je Aleksandar Obradović naš heroj i da je pokazao kako se časno postupa i kako možeš biti hrabar čak i ako si sam u obračunu sa „državnom mafijom.“

„Aleksandar je bio u mraku mesec dana. Građani, naša reč i naša podrška osvetlili su njegovo herojsko delo.

Aleksandar još uvek nije slobodan. Ali mi obećavamo – biće slobodan i ponosan! Solidarnost je naša snaga!“ navodi se u pismu.

Reković je rekla „potpisujem ovo pismo“ i obavestila građane da će u u pondeljak u 14h u Valjevu ovo pismo biti uručeno Aleksandru Obradoviću na protestu podrške.

Građanima se obratio i uzbunjivač iz Potočara Milan Dumanović koji je građanima ispričao svoje iskustvo i objasnio ko su ta dva policajca koji su izdajnici, kako neki pričaju.

„Moj kolega Mladen Trbović i ja smo podneli krivičnu prijavu protiv naših nadređenih uključujući i Dijanu Hrkalović“, rekao je Dumanović.

Dumanović je rekao da osim što je Dijana Hrkalović generalni sekretar u Vladi Srbije ona je i sekretar državne mafije i „braće Vučić.“

Rekao je da su njegov kolega i on bili u pritvoru 40 dana zbog odavanja državne tajne i to protivpravno.

„Mi smo tog dana odali jednu strašnu stvar, a ta strašna stvar se zove istina.

Zbog te istine, dobili smo otkaz u Ministarstvu unutrašnjih poslova iako smo do tad bili i više nego uzorni policajci“, poručio je Dumanović.

„Imali smo izbor, hoćemo li živeti na kolenima ili biti uzorni policajci“, zaključio je Dumanović.

Dumanović se prisutnim građanima izvinio zbog toga što „kriminalci ponovo nose službene legitimacije, što je kriminalističku policiju preuzela kriminalna banda zvana BIA i što nisu uspeli da građane sačuvaju od toga“ i svim uzbunjivačima poručio da istupe i uzbune se.

Jedan od organizatora protesta Srđan Marković poručio je da očekujemo od Univerziteta da održi svoje obećanje i da je Fakultet organizacionih nauka koji ne zaslužuje da bude fakultet, nije iznenadio svojom ponovnom nečasnom odlukom.

Građani su potom krenuli u protestnu šetnju ulicom Kolarčevom, potom Kralja Milana, Resavskom, Bulevarom Kralja Aleksandra do zgrade RTS–a, koju su oblepili nalepnicama „Budite (se) uzbunjivči.“

Na kraju protesta građanima, ponovo se obratio Srđan Marković rekavši da građani treba da se ohrabre da budu uzbunjivači i pozvao radnike RTS–a da kažu “ne” kukavicama koji sede u upravi porukom – „Dragane Bujoševiću, sram te bilo!“

„Idemo svi u bojkot lažnih institucija i u bojkot lažnih izbora“, poručio je Marković.

Marković je potom pozvao građane da podrže ratne veterane koji već 3 dana štrajkuju glađu.

Organizatori su najavili naredni protest u subotu, 2.11. na Platou u 18 časova.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.