Večeras su protesti #1od5miliona održani u šest gradova Srbije: Topoli, Trsteniku, Kuršumliji, Zrenjaninu, Knjaževcu i Somboru.

Zajedničku borbu predstavljenu u mirnim, građanskim protestima građani ovih šest gradova otpočeli su u 18 časova i predstavili jedinstvo u zajedničkom cilju a to je urušavanje diktature i nasilja vlasti.

Uprkos pritiscima i pretnjama koje imaju građani i organizatori na lokalu oni su prevazišlii strah koji vlast koristi kao kontrolu i kao i dosad nastavili borbu protiv režima koji građanima Srbije narušava osnovna ljudska prava.

Trstenik je večeras ugodtio novinara Dragana Markovića – BEST i poljoprivrednika u penziji Sašu Pešterca koji su građane u više navrata podsetili zahšto je važno da ostanu na ulicama i istraju u borbi protiv režima koji im zakida osnovna prava i koristi novac naroda kao privatni.

“Borimo se protiv sistema u kome je stranačka lojalnost jača od struke i znanja, sistema u kome je luksuz da  pošaljete dete na ekskurziju, da sa porodicom odete na letovanje, da sa suprugom jednom mesečno odete na ručak u restoran.”, rekao je Marković koji je podsetio okupljene da je novinarska profesi u Srbiji danas dovedena do sramotnog položaja u društvu.

Na današnjem protestu u Knjaževcu građanima su se obratili Jelena Marinković – knjaževačka sportistkinja kojoj je uskraćena nagrada za najboljeg sportistu u Knjaževcu jer je javno nastupila kao moderator na prvom protestu u Negotinu, glumac Branislav Lečić – Leka, naš poznati filmski i pozorišni glumac.

Jelena Marinković je u ime slobodenih građana Knjaževca dobila diplomu, medalju i pehar za sportistu godine grada Knjaževca i izjavila da joj baš ovaj jedan pehar znači više nego pet miliona njihovih.

U Kuršumliji atmosfera je nadmašila očekivanja organizatora a pored istoričara Čedomira Antića govorio je i narodni poslanik Boško Obradović koji je građane upoznao sa “Sporazumom sa narodom”.

Na protestu u Somboru su govorile studentkinja vajarstva Tea Vukadin i balerina Bojana Leko koje su pred više od 250 ljudi podsetile okupljene zašto moramo da istrajemo u borbi protiv režima koji ugnjetava narod i ukida mu najosnovnija ljudska prava.

“Moramo da izvajamo našu državu, da vratimo dijalog o tome kakvu državu i društvo želimo”, naglasila je Vukadinov.

Peti protest u Topoli prošao je kao i ostali bez incidenata a okupljenima su se obratili doktorka fizičkih nauka Ivana Petronijević i novinar Milojko Pantić.

“Neću da idem iz Topole njima u inat! Neću da im dopustim da tlače ovaj narod u tišini i bez otpora!”, rekla je Petronijević.

Gradovi su poslali zajedničku poruku svim uplašenim građanima Srbije da strah ne sme biti sredstvo kontrole i otpočeli ovonedeljnu protestnu sedmicu.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.