42. protest #1od5miliona u Beogradu održan je večeras sa početkom u 19 časova na Platou ispred Filozofskog fakulteta, a studenti organizatori protesta #1od5miliona su obećali da će se boriti u ime svih svojih kolega i odbraniti njihovu kuću.

Građanima okupljnim na Platou su se obratile studentkinje Tea Vukadin i Mila Jovanović koje su već devet dana, zajedno sa svojim kolegama, u blokadi Rektorata.

Studentkinja i jedna od organizatorki protesta #1od5miliona Tea Vukadin objasnila je da su studenti pokazali da je moguće izboriti se sa okupacijom institucija iako je “vlastodržac” duboko pustio svoje korenje posle 7 godina svoje vlasti.

“U Beogradu postoji jedna zgrada u kojoj se predstavnici vlasti već devet dana ne pitaju ništa. Studenti, mi, smo pokazali da je moguće. Moguće je da se jedan čovek ne pita iako je posle 7 godina pustio svoje korenje!”, rekla je Vukadin.

Ona dodaje da su studenti u Rektoratu kako bi zaštitili njegovu autonomiju i pozvala i profesore da stanu u zaštitu svojih profesija.

“Mi tražimo od Univerziteta stav! Stav nikada ne sme biti zavistan od vlasti. Mi se borimo za istinu, a ona uvek na kraju pobedi!”, dodala je studentkinja.

Vukadin je naglasila da su studenti povratili svoju kuću i pozvala svoje kolege da ima se pridruže uprkos već izgrađenom stavu da iz zemlje treba pobeći.

“Vratili smo našu kuću. Kolege studenti, znam da vam je preko glave i da nemate snage i zato gledate što pre da odete odavde ali vas molim da pre nego što odete počistite nešto za sobom. Da bi vam kuća bila čista kada se u nju vratite. Mi čistimo i imamo stav.”, zaključila je ona.

Studentkinja i jedna od organizatorki protesta #1od5miliona Mila Jovanović je prvo pozdravila okupljene građane u ime svojih kolega koji se nalaze u zgradi Rektorata i naglasila da oni tamo štite ugled Univerziteta građen 200 godina unazad.

“Ne smemo da dozvolimo da lažovi i lopovi bace senku na te diplome. Mnogi su nam rekli da smo heroji, neki su rekli da smo nažalost statistička greška, ja volim da kazem da smo džedaji i da je sila u nama jaka.”, napomenula je Jovanović.

Ona je pozvala rektorku Univerziteta u Beogradu da stane u odbranu svojih studenata i u odbranu autonomije Univerziteta kako bi pokazala da “ima kičmu” i dokazala svima da ne radi samo u svom interesu.

“Zaštitićemo naš Univerzitet, tvrdim vam, nećemo odustati i obećavam vam u ime svih studenata koji se nalaze u Rektoratu, položićemo i ovaj ispit!”, zaključila je studentkinja Mila Jovanović.

Nakon obraćanja građani su se uputili u protestnu šetnju koja se kretala od Platoa Uzan Markovom ulicom kroz Parisku do Pop – Lukine odakle je preko Zelenog Venca i Prizrenske ulice stigla do Kolarčeve i potom ulicom Vase Čarapića završila protestnu šetnju kod zgrade Rektorata.

Ispred Rektorata koji je već deveti dan u Blokadi studentkinja i jedna od organizatorki protesta #1od5miliona Ana Knežević odsvirala je Univerzitetsku himnu “Gaudeamus igitur” na vilioni ispred same zgrade, nakon čega se obratio njen kolega Moma Kovačević.

Kovačević je građanima pročitao govor napisan od strane profesora Raše Karapandže, koji je studente u Blokadi podržavao od samog početka, ali sprečen da i sam prisustvuje s obzirom da predaje na Univerzitetu u Nemačkoj.

Tekst profesora Karapandže napisan je iz perspektive predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić tj. premijerke kakva bi ona trebala da bude u normalnom društvu za članak koji je izašao u časopisu “NIN”, a za potrebe govora i na molbu protesta adaptirao.

U pismu profesor Raša Karapandža navodi:

Studenti koji se bore za čast Beogradksog univerziteta su me zamolili da se obratim građanima
iz zgrade Rektorata. Na žalost, usled geografske udaljenosti i obaveza na mom Univerzitetu u
Nemačkoj ja to nisam u mogućnosti da uradim lično. Pošto ovaj govor ionako neću sam držati,
odlučio sam se za govor premijerke Ane Brnabić. Ane Brnabić iz neke paralelne dimenzije u
kojoj Srbija nije despotija koju je otela teroristička organizacija. U tom paralelnom svetu Ana
Brnabić je zaista progresivna premijerka kakvom se predstavlja kada boravi u inostranstvu.

U imitaciji govora predsednica Vlade navodi da osuđuje ministra finansija Sinišu Malog i ograđuje se od njega kao svog ministra ali i prijatelja.

U “paralelnom svetu” premijerka govori da je doktorat Malog vidan plagijat i stoga osuđuje kako kršenje autorskih prava tako i prolongiranje odluke etičke komisije na Fakultetu organizacionih nauka.

Protestna šetnja protekla je bez ikakvih incidenata dok su se u toku iste mogle čuti parole “Gotov si!” i “Pokaži nam diplomu Siniša!”.

Foto: Kristijan Balan

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.