Sedam godina vlasti Aleksandra Vučića obeležile su i postepeno “preuzimanje” i uzrupacija medija u Srbiji, onih sa nacionalnom frekvencijom, ali i regionalnih i lokalnih medija, koje su ljudi bliski Sprskoj Naprednoj Stranci kupili nakon izborne kampanje 2016. godine. 

Nakon današnjeg teksta koji je objavio Centar za istraživačko novinarstvo (CINS), u vezi sa “tajnim dokumentom” REM-a o medjiskom izveštavanju tokom izborne kampanje 2016. godine formalno potvruđuje evidentnu činjenicu o uzurpaciji medija od strane Srpske Napredne Stranke i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. 


Kako CINS navodi Aleksandar Vučić i SNS su u toku predizborne kampanje prednjačili u pojavljivanju u centralnim informativnim emisijama sa 32%, dok su svi ostali imali zastpljenost 16% i manje.

 
Ovaj izveštaj koji je REM  pokušao da sakrije govori o činjenici da zaposleni u ovom telu ne rade svoj posao i da krše zakon koji se odnosi na ponašanje medija tokom izborne kampanje.

Postavlja se pitanje koliko je izveštaja sa krucijalnim informacijama REM prikrio od javnosti?


Pojavio se još jedan u nizu dokaza koji jasno pokazuju da su mediji u Srbiji neslobodni, kontrolisani od strane vladajuće partije kao i da rade po direktivi državnog vrha, a ne u interesu građana Srbije. 


Jedan od zahteva protesta #1od5miliona jeste smena partijskih poslušnika koji su zaposleni u telu koje bi trebalo da bude nepristrasno, nezavisno, a ne zavisno, partijsko i interesno telo Aleksandra Vučića kakvo je REM danas. 


Uzurpacija medija direktno vodi ka uzurpaciji slobode kao civizacijske vrednosti i građane Srbije stavlja u okove lažnih vesti, tabloida i lažnih novinara prikazujući paralelnu stvarnost i i tako kršeći jedno od osnovnih ljudskih prava slobodno mišljenje, koje se u uslovima svakodnevno plasiranih laži ne može ostavriti.


Nacionalne frekvencije bi trebalo da izveštavaju objektivno i nepristrasno, a ukoliko to ne rade, telo koje je stvreno kao kontrolni mehanizam (REM) bi trebalo da ih sankcioniše u nameri da “obmanjuju” građane Srbije, a svim učesnicima u izbornoj kampanji da obezbedi jednake uslove zastupljenosti u medijima sa nacionalnom frekvencijom. 


39. protest #1od5miliona u Beogradu biće održan sa naglaskom na lažne vesti, a Zoran Gavrilović govoriće o statističkim podacima pojavljivanja političkih aktera u medijima. 

Vidimo se u subotu u 19 časova kod Terazijske česme.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.