Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović, prorektorka Gordana Ilić Popov i student prorektor Danilo Potparić danas su posetili Rektorat, prilikom čega je delegacija studenata #1od5miliona razgovarala sa njima u bašti Rektorata.

Na sastanku se razgovaralo o incidentima u petak, ali i o saopštenju kolegijuma Rektorata za koje su im studenti rekli da je sramno, jer osuđuje blokadu studenata Univerziteta, ali ne i upad aktivista Srpske napredne stranke. Smatramo da ćutanje o upadu aktivista SNS-a predstavlja odovravanje.

Nakon što su predočili rektorki da postoje jasni materijalni dokazi da su “drugu grupu” činili aktivisti SNS-a, za koje ona navodno nije znala ko su, studenti su joj uputili novi zahtev.

Zahtevamo od kolegijuma Rektorata da javno osudi upad aktivista Srpske napredne stranke u zgradu Univerziteta, da osudi verbalne i fizičke napade na studente ovog Univerziteta, kao i da jasno podrži studente u odbrani integriteta i autonomije visokog obrazovanja u Srbiji.

Rektorka je studentima uputila zahtev da dozvole da službeni radnici ujutru uđu na svoja radna mesta.

Zahtev Rektorata razmotrićemo ukoliko kolegijum izda novo saopštenje, u kome će osuditi upad stranačkih aktivista, fizičke napade na studente i pružiti podršku studentima u odbrani akademske budućnosti, Univerziteta u Beogradu koji je krov visokog obrazovanja u Srbiji i time zaštiti ugled i autonomiju Univerziteta koja je u petak narušena.

Studenti nastavljaju blokadu i tokom naredne noći.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.