Mi, studenti u Beogradu, ovom prilikom pozivamo sve studente, profesore, nastavnike i saradnike u nastavi, da se pridruže građanima koji se širom Srbije bore za poboljšanje svojih socijalnih, ekonomskih, političkih i kulturnih prava zagarantovanih Ustavom i zakonima Republike Srbije.

Studenti i profesori, kao akademski građani sa visokim obrazovanjem, moraju da stanu zajedno u borbi protiv uništavanja institucija i društvenih vrednosti.

Živimo u sistemu u kome se cene lažne diplime i plagijati, a osobe sa takvim narativom urušavaju sistem vrednosti, školstvo, naučne institucije i bitne objekte kulturnog i istorijskog nasleđa.

Da bi sprečili dalje razaranje i uzurpiranje obrazovnog i naučnog sistema i svih ostalih društvenih aspekata od strane neadekvatnih i neškolovanih lica, studenti, zajedno sa svojim profesorima i kolegama, moraju da pokažu jedinstvo i želju za boljitkom.

Pored kvalitetnih visokoškolskih institucija, studenti i profesori zahtevaju i reviziju izbornog zakona, čime bi omogućili mladim ljudima, kao budućim učesnicima u političkom životu, da slobodno izglasavaju svoje legitimne predstavnike.

Ukidanje pritiska na vidno režimske medije, a samim tim i medijskog mraka koji radi isključivo u korist vladajuće partije, potrebno je da bi se zaustavila partokratska uzurpacija svih držanih i društvenih institucija.

Oštro osuđujemo represivne mere od strane vlasti usmerene prema našoj omladini i kolegama kao i sramna medijska opravdanja takvog ponašanja.

Zahtevamo da se nikad više ne ponove hapšenja mladih ljudi, studenata i srednjoškolaca, samo zato što su se usudili da slobodno misle i da to javno i kažu.

Mi, studenti u Beogradu, zahtevamo da sve institucije poštuju naše pravo na slobodu mišljenja, slobodu govora i slobodu okupljanja.

Studenti i profesori pozivaju sve građane koji učestvuju u javnom životu ili rade u državnim institucijama, da budu svesni svoje odgovornosti za trenutnu situaciju u sistemu.

Oni moraju da iznesu svoj stav povodom trenutnu uzurpaciju vlasti od strane jedne političke stranke i jednog aktera, jer ukoliko to ne urade postaju saučesnici u urušavanju institucija i sistema vrednosti.

Kako ne bi bili prinuđeni da napuste svoju zemlju u potrazi za boljim i kvalitetnijim životom studenti, zajedno sa svojim profesorima, podržavaju formiranje komisija za ispitivanje doktorata i pozivaju sve univerzitete da, u skladu sa svojom autonomijom, prihvate odgovornost i hitno formiraju komisije koje bi revidirale sve diplome i radove čija je originalnost dovedena u pitanje, a pogotovo diplome aktuelnih i istaknutih ličnosti sa javne scene.

Studenti, zajedno sa profesorima, stoje solidarni sa studentskom inicijativom #1od5miliona i zahtevima protesta koji se održavaju pod istim imenom kako bi sebi obezbedili sigurno i kavalitetno obrazovanje ali i budućnost.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.