Pokret #1od5miliona saopštio je danas na svojoj konferenciji za medije da je taj Pokret napravio aplikaciju koja će služiti za kontrolu i prijavu izbornih nepravilnosti – FISI (fer i slobodni izbori).

Predstavnica Pokreta Sofija Nedeljković objasnila je da je aplikacija sastavljena iz dva dela. U jednom delu nalazi se mapa Srbije na kojoj će markerima biti obeleženo svako mesto gde se desila izborna nepravilnost, sa opisom i pratećom dokumentacijom u vidu fotografije, audio, video zapisa ili nekog drugog dokumenta.

U drugom delu je sekcija gde će građani prijavljivati izbornu nepravilnost koju uoče – bilo to zloupotreba ličnih podataka birača, kupovina glasova, zastrašivanje, višestruko glasanje… Uz opis nepravilnosti i lokacije na kojoj se desila, građani će moći da postave i prateću dokumentaciju.

“Budući da oko 80% građana Srbije koristi internet, ovim će Pokret #1od5miliona moći da ima preko 5 miliona kontrolora čitavog izbornog procesa, a ne samo izbornog dana, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

Takođe, aplikaciji će moći svako da pristupi preko URL-a fisi.rs, a od sledeće nedelje i da besplatno preuzme za svoje mobilne telefone sa Google Play prodavnice.”, saopština je Sofija Nedeljković.

„Ovim se svakom građaninu daje mogućnost da učestvuje u kontroli izbornog procesa i samog izbornog dana. Budući da su mnogi ljudi zastrašeni, preti im se ako podignu vlast protiv ove vlasti, omogućili smo im potpunu anonimnost pri prijavi nepravilnosti.

Niko, pa čak ni IT tim #1od5miliona koji je izradio aplikaciju, neće moći da zna ko je uneo prijavu. Naravno, ako neko bude želeo da ostavi svoje kontakt podatke, to im je omogućeno“, navela je Sofija Nedeljković i dodala da će svi – i apstinenti, i oni koji bojkotuju, i oni koji izlaze na izbore, moći da učestvuju u kontroli izbornog procesa.

Budući da vlast stalno tvrdi da su izbori fer i slobodi, ali i da evroparlamentarci nisu imali prevelike zamerke na izborne uslove u Srbiji, sada će svi oni, zahvaljujući ovoj aplikaciji, moći da vide kako zaista izgledaju izbori u Srbiji, dodala je Nedeljković.

Predstavnica Pokreta Valentina Reković istakla je da FISI nije jednokratan projekat napravljen samo za izbore 2020, već će važiti i za sve naredne izbore u Srbiji.

„Sve unete nepravilnosti ovim se čuvaju na jednom mestu i nikada niko neće moći da ih obriše“, navela je ona i dodala da to znači da za nekoliko godina nećemo imati problem da dokažemo da je neko nekada nudio brašno, šećer, kombajn, automobil za glas, kao što je, eto, nuđeno i 2008. godine ali nema dokumenata da to i dokažemo“, rekla je Reković.

Ona je navela i da je ovo drugi korak koji je Pokret #1od5miliona napravio u cilju postizanja fer i slobodnih izbora, te podsetila da je prvi bio zahtev ovog pokreta od pre par dana, koji se odnosi na uvođenje elektronskih čitača ličnih karata na biračkim mestima i njihovo umrežavanje sa biračkim spiskom, kako bi se sprečilo višestruko glasanje odnosno „Ringišpil izbori“.

Reković je pozvala i sve organizacije koje prate izbore, kao što su OEBS i CRTA, da preuzmu aplikaciju i da putem nje prate zabeležene izborne nepravilnosti.

„Svedoci smo da aktivisti SNS idu ljudima na vrata, nose neke spiskove, znaju ko sa vama živi, ko vam je otac, ko vam je sestra, majka… To jeste izborna nepravilnost. I evo ja jedva čekam da pokucaju i na moja vrata, da im kažem par rečenica, snimim ih i postavim na FISI.

Pozivam i građane da učine isto, pa da ne moramo takve, ali i druge snimke, da jurimo po društvenim mrežama, već da ih sve imamo na jednom mestu“, navela je Reković.

Ona je takođe pozvala pravnike da se priključe ovoj platformi, anonimno ili javno, i da pomognu Pokretu u daljem procesuiranju svih pristiglih nepravilnosti.

Foto: 1od5miliona.rs

Izvor: 1od5miliona.rs

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.