Studenti #1od5miliona pozivaju sve studente i građane da svojim potpisom podrže inicijativu za ograničenje rijaliti programa.

#1od5miliona, kao odgovoran deo društva, koji se bori za medijske slobode i stvaranje klime gde će institucije raditi svoj posao, poziva sve građane da svojim potpisom podrže inicijativu čime će opomenuti Regulatorno telo za elektronske medije (REM) da reaguje po svojoj dužnosti zbog neprimerenih sadržaja na nacionalnim frekvencijama.

REM kao institucija koja je zakonski omogućena da reaguje u situaciji kada se neprimereni sadržaji nađu na nacionalnoj frekvenciji svojim ćutanjem podržava medijsko nasilje koje se emituje kroz rijaliti programe.

Predlog izmene zakona koju inicijativa #uImeKulture predlaže obuhvata definisanje rijaliti programa i dečijeg programa.

Podržavamo cilj koji ova inicijativa želi da postigne, a to je da ograniči emitovanje rijaliti programa u periodima izmedju 6 i 23 časa u trajanju od najviše 3 sata, zabranu emitovanja rijaliti programa uživo uz najmanje pola sata odlaganja, što omogućava dodatnu kontrolu neprimerenih sadržaja koja nije moguća kad je program uživo.

Pored toga, #1od5miliona podržava ideju da se uvedu minimalne dnevne količine programa za decu i maloletnike u trajanju od pola sata, jer se time sistematski radi na uspostavljanju normalne atmosfere u medijima i radi na podizanju svesti i obrazovanju najmlađih.

Informacije o inicijativi možete pronaći na sajtu inicijative, gde možete naći i celokupan predlog izmena zakona, kao i formular za prikupljanje potpisa.

Potpisi se mogu predati na različitim lokacijama do 30. juna ove godine.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.