Inicijativa “U ime kulture” danas je u 12 časova održala performans ispred Narodne Skupštine Republike Srbije u kome je podiglo zid od doniranih knjiga i insistirali na smeni svih članova REM-a.


Aktivisti inicijative „U ime kulture“ simbolično su ispred Narodne skupštine postavili zid od 2.500 knjiga i tom prilikom zatražili smenu svih članova REM-a zbog tolerisanja nasilja u rijaliti programima.

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović rekao je da je Regulatorno telo za elektronske medije direktan saučesnik u krivičnim delima koja se dešavaju u Rijaliti programima.

Foto: Udruženje #1od5miliona

“Istovremeno smo imali sada svedočenje Anđeline Nikolić koja je jasno ukazala da je u rijalitiju bila protivpravno lišena slobode, da je morala da pobegne odatle, da je izvršeno više krivičnih dela protiv polne slobode kada su je čuvari terali da se skida, bila je fizički zlostavljana, i sve što se tamo dešavalo je sticaj krivičnih dela, a REM, budući da smo ukazivali na nasilje nije reagovao, REM je direktan saučesnik”, rekao je Manojlović.

Na konferenciji za medije su se takođe obratili i aktivisti inicijative Kristina Urošević i Nikola Arsenić koji su objasnili kako je tekao sam proces prikupljanja potpisa za peticiju koja zahteva ograničavanje Rijaliti programa.

Foto: Udruženje #1od5miliona

“Kada smo napomenuli da nema dovoljno, naprimer, crtanih filmova rečeno nam je da i crtani filmovi mogu biti štetni da da bi bilo potrebno i nadzorno telo za njih”, navodi Urošević.

Narodnu inicijativu koja se odnosi na izmene i dopune Zakona o elektronskim medijima potpisalo je više od 42.000 građana, a u njoj se zahteva, između ostalog, i najmanje pola sata dečijeg programa i pola sata programa za maloletna lica u periodu od 07.00 do 22.00 časa, kao i da se rijaliti program ne sme emitovati uživo već odloženo i to u vremenskom razmaku od najmanje pola sata.

Knjige koje su prikupljene tokom prethodnih nedelja, a koje su danas iskorišćene za performans, biće donirane selima i ugroženim institucijama širom države.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.