Studenti iz Udruženja #1od5miliona danas su  na konferenciji za medije pozvali na aktivni bojkot ne samo narednih izbora već i institucija i celog sistema.

Studenti #1od5miliona Srđan Marković i Valentina Reković danas su na konferenciji za medije objasnili situaciju u kojoj se nalazi sistem i pozvali na aktivni bojkot istog kao što je i bilo prethodno najavljeno.

Organizatori protesta #1od5miliona su napomenuli da ukoliko rezultat sastanka sa rektorkom Beogradskog univerziteta Ivankom Popović ne prođe pozitivno, oni će otpočeti već najavljene akcije.

Valentina Reković podsetila je da je udruženje #1od5miliona mesec dana unazad najavilo da će od prvog septembra pozvati na aktivni bojkot.

“Nijedan od zahteva nije ispunjen, a podsećamo da su sve 42 preporuke minimalan uslov za fer i slobodne izbore. Prema tome, bojkot u uslovima uzurpacije medija, uzurpacije institucija, slobode u našem društvu je jedina opcija”, naglasila je ona.

Reković je objasnila da bojkot nije cilj sam po sebi već sredstvo za fer i slobodne izbore. Ona je navela da je bojkot prvi korak u odbrani demokratije i prvi korak koji će reći “ne” uzurpiranom sistemu od strane Predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke.

“Bojkot podrazumeva aktivan rad na terenu, približavanje građanima pojam bojkota, ali i razotkrivanje svih afera koje ova vlast ima sve više, jer su afere jedno obeležje koje nosi SNS!”, rekla je ona i podsetila na brojne afere kao što su afere “lažnog doktora Siniše Malog, ministra Nebojše Stefanovića, guvernerke Jorgovanke Tabaković, oca Nebojše Stefanovića i mnoge druge.

Reković je pojasnila da izbori koji slede na proleće 2020. godine, nisu fer i slobodni izbori već unutarstranački izbori Srpske napredne stranke koji služe za produžavanje manipulacije građana Srbije.

“Ovim putem, kako je i najavljeno, pozivamo sve političke, nepolitičke organizacije, udruženja, sindikate i druge grupe građana da podrže bojkot kao sredstvo otpora režimskoj uzurpaciji da podrže ideju bojkota, i da svi zajedno pokažu snagu u otporu režimu!”, zaključila je Rekovićeva.

Srđan Marković je naglasio da svi potpisnici Sporazuma sa narodom moraju da drže datu reč i naglasio da su oni svojim potpisom garantovali građanima da neće učestvovati na izborima, stoga je važno da ne izgube poverenje građana.

On dodaje da aktivan rad na bojkotu podrazumeva jak rad na terenu, a da će na sajtu uskoro otvoriti deo za uzbunjivače na kome će građani moći, potpuno anonimno, da izveste o svim spornim dešavanjima u njihovim izbornim jedinicama, a koje će oni kasnije plasirati javnosti.

“Aktivan bojkot podrazumeva i posetu svakog mesta u Srbiji, a ukoliko odmah ne krenemo sa kampanjom za to neće imati vremena, jer mesec ipo dana za to nije dovoljno.”, napomenuo je Marković.

Na pitanje novinara kako će se meriti uspešnost bojkota on je odgovorio da je samo neučestvovanje na izborima uspeh samo po sebi te da izaslanost i procenti nisu relevantne jedinice u uslovima ovakve uzurpacije.

Marković je na kraju konferencije pozvao na protest #1od5miliona u subotu i podsetio da se ove subote početak protesta vraća nazad na Plato.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.