Poštovane,

Udruženje #1od5miliona želi da vam uputi apel povodom gorućeg problema Maje Pavlović, vlasnice i direktorke TV Kanala 9 iz Novog Sada.

Kako je javnost već upućena, Maja Pavlović je stupila u štrajk glađu 15. aprila, a lekar koji nadgleda njeno zdravstveno stanje izjavio je juče da je njeno zdravlje sad već ozbiljno ugroženo.

To je drugi put u poslednjih godinu dana da pokušava da dopre do čelnika koji bi joj pomogli u rešavanju nagomilanih problema njene televizije.

Kanalu 9 nezakonito je ukinuta lokalna frekvencija i preimenovana u regionalnu u procesu digitalizacije, čija taksa je tako postala desetostruko veća i iznosi 600.000 dinara mesečno.

Na ovaj način vrši se pritisak na medije koji nisu režimski i ugnjetava se sloboda medija, ali i mišljenja i govora.

Na ovo se nadovezuje i podatak da Upravni sud već pet godina nije doneo presudu, kao i da ustavna žalba povodom taksi Organizacije muzičkih autora (SOKOJ) i Organizacije proizvođača fonograma Srbije (OFPS) stoje više od tri godine u Ustavnom sudu.

Pavlović je više puta zahtevala sastanak sa vama, ali to se nije desilo.

Mi želimo da znamo zašto, ali se takođe zalažemo za to da joj omogućite taj sastanak.

Verujemo da se sve nesuglasice mogu rešiti dijalogom i insistiramo da se na taj način reši i ovaj problem.

Situacija Maje Pavlović i Kanala 9 simbol je stanja u današnjim medijima koji se nisu povinovali ovom sistemu.

Da li se ovakvim reakcijom, odnosno odsustvom reakcije, šalje poruka ostalima da država i njeni organi nisu na usluzi onima koji joj nisu pogodni?

Verujemo da ne treba da budemo nemi svedoci situacije u kojoj ljudi u pravnoj državi, što ističu i čelnici, moraju da pribegavaju radikalnim merama kao što je štrajk glađu, kako bi se njihov glas čuo.

Mi smo Maju čuli, čuli su je i građani, red je na vaš potez. Da li ćete isključiti i ton u ovom mraku?

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.