Građanski aktivisti danas su na konferenciji za medije iskazali svoju zabrinutost zagađenjem vazduha u Srbiji i pronašla ministra Trivana među guskama zalutalim u magli.


Građanski aktivisti održali su danas konferenciju za medije na kojoj je ukazano na problem zagađenosti ali i istaknuto na određene mere predostrožnosti kao i preporuke kada je u pitanju sama zagađenost.

Foto: Udruženje #1od5miliona

Oni su pozvali na sutrašnji protest Ne davimo Beograda koji će biti posvećen zagađenju vazduha te pozvali građane da sutra u 18 časova dođu ispred Skupštine grada Beograda.

Srđan Milivojević objasnio je da su građani dostavljali dosta fotografija magle i rekao da su na jednoj pronašli i ministra Trivana.

Foto: Udruženje #1od5miliona

“Čudi me da predsednik Srpske napredne stranke nije konstatovao da je zagađenje zapravo posledica ogromne seče drveća”, rekao je on i dodao da su mnogi ministri u Vladi Srbije u “magli” te da se nalaze u Krušiku. Jovanjici ili da negde plagiraju…

Kao jednu od mera koje građanski aktivisti predlažu Milivojević je naveo smanjenje ili ukidanje poreza na električne automobile ali i najavio da će se na spisku ministara čije ostavke ova inicijativa traži naći i ministar ekologije i životne sredine Trivan.

Savo Manojlović je istakao da je po istraživanju globalne alijanse Srbija prva zemlja po smrtnosti.

Foto: Udruženje #1od5miliona

“Prema istraživanju druge organizacije koja je radila monitoring u Srbiji imamo situaciju da je naša zemlja podigla kredit kako bi postavila filtere za vazduh u Kostolcu i na taj način smanjila zagađenost za 90%”, rekao je Manojlović i dodao da je zagađenost smanjena samo za 3% te tražio nekoga iz Vlade da se izjasni po pitanju ovih brojki.

Profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković je naglasila da država obmanjuje građane lažnim tvrdnjama o tome da zagađenost nije velika.

Foto: Udruženje #1od5miliona

“Zagađenost je preko 200 čestica po kubnom metru dok je u nekim trenucima ona bila i skoro 500 čestica što se čak ni u Kini nije dešavalo kada je zagađenje i kod njih bilo veliko”, zaključila je Stojković.

Ona je za kasnije uključenje televizije N1 navela da mesta za paniku zaista postoji te da država treba da odredi određene mere kako zdravlje građana ne bi bilo ugroženo.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.